Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika

Dragušić za ATV: Napadi na zdravstvene radnike sve češći

  • Izvor: ATV
  • 02.02.2024. 10:04

Medicinski tehničar Hitne pomoći Doma zdravlja u Prijedoru fizički je napadnut prije par dana. Zdravstveni radnici su iz gradova širom Republike Srpske održali mirna okupljana u znak podrške.

"Osuđujem napad na našeg kolegu i dajemo punu podršku radnicima Hitne pomoći Prijedor", rekao je u ATV Jutru Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i predsjednik Sindikalne organizacije UKC-a.

On je istakao da je ovaj napad samo jedan u nizu fizičkih napada koji su se desili u proteklom periodu.

"S tim u vezi, žao mi je što moram reći da se treba desiti ovakva situacija da bi se upalio jedan crveni alarm da mi reagujemo. Potrebno je istaći da je ovo konačno homogenizovalo zdravstvene radnike poslodavce, Vladu, resorno ministarstvo da se okupimo oko ovog problema i pokušamo ga riješiti", rekao je Dragušić.

Prijedorčanin izudarao medicinskog tehničara Hitne pomoći

Prijedorčanin izudarao medicinskog tehničara Hitne pomoći

On je istakao da su u nekom prethodnom periodu ti napadi bili uglavnom verbalni, a da svoju ekspanziju doživljavaju u vremenu pandemije kovid 19, što se nastavilo i danas.

"Tu treba razmatrati nekoliko faktora. Jedan problem koji je trenutno najaktuelniji je to da su možda naši pacijenti izgubili povjerenje u zdravstvene radnike", rekao je Dragušić.

On je istakao da se trebaju ispitati faktori koji su doveli do toga i u narednom periodu, u razgovorima sa poslodavcima i u resornom ministarstvu, pronaći sistemsko riješenje kako bi riješili te probleme.

On je istakao da su zdravstveni radnici potpuno marginalizovani.

"Medicina je jedna najhumanija nauka pa samim tim i posao ljekara i medicinskih sestara predstavlja jedno od najhumanijih profesija", rekao je Dragušić.

On je istakao da je profesija zdravstvenih radnika direktno vezana za rad sa ljudima, posebno sa kategorijom koja je možda najosjetljivija.

"Tu su bolesni ljudi, pacijenti sa teškim oboljenjima, htjeli ili ne htjeli, mi svoj posao nosimo kući koji se prenosi i na naše porodice i na celokupan naš integritet. Pored toga, tu je veoma kompleksan posao, koji opet moram naglasiti nije dovoljno cijenjen i nije dovoljno plaćen, tako da tu u suštini nastaju naši problemi", rekao je Dragušić.

On je istakao da je kod zdravstvenih radnika prisutan i problem takozvanog sindroma sagorijevanja na poslu koji se odražava emocionalno, mentalno i fizički na radnike.

Dragušić naglašava da su zdravstveni radnici imali podršku kada su po 24 sata provodili u odijelima zbog kovida 19, a kada je to prestalo, vratili su se u jednu realnost.

 "U prošlosti smo imali jednu, mogu reći slobodno hiperprodukciju zdravstvenih radnika, pogotovo medicinskih sestara, sada se situacija promijenila. Sve više se susrećemo sa nedostatkom zdravstvenog kadra što će možda u nekom narednom periodu dovesti do toga da su zdravstveni radnici, pogotovo medicinske sestre, u vrhu liste deficitarnih zanimanja u Republici Srpskoj", rekao je Dragušić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.