Замјеник предсједника Самосталног синдиката радника

Драгушић за АТВ: Напади на здравствене раднике све чешћи

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 10:04

Медицински техничар Хитне помоћи Дома здравља у Приједору физички је нападнут прије пар дана. Здравствени радници су из градова широм Републике Српске одржали мирна окупљана у знак подршке.

"Осуђујем напад на нашег колегу и дајемo пуну подршку радницима Хитне помоћи Приједор", рекао је у АТВ Јутру Aлександар Драгушић, замјеник предсједника Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске и предсједник Синдикалне организације УКЦ-а.

Он је истакао да је овај напад само један у низу физичких напада који су се десили у протеклом периоду.

"С тим у вези, жао ми је што морам рећи да се треба десити оваква ситуација да би се упалио један црвени аларм да ми реагујемо. Потребно је истаћи да је ово коначно хомогенизовало здравствене раднике послодавце, Владу, ресорно министарство да се окупимо око овог проблема и покушамо га ријешити", рекао је Драгушић.

Приједорчанин изударао медицинског техничара Хитне помоћи

Приједорчанин изударао медицинског техничара Хитне помоћи

Он је истакао да су у неком претходном периоду ти напади били углавном вербални, а да своју експанзију доживљавају у времену пандемије ковид 19, што се наставило и данас.

"Ту треба разматрати неколико фактора. Један проблем који је тренутно најактуелнији је то да су можда наши пацијенти изгубили повјерење у здравствене раднике", рекао је Драгушић.

Он је истакао да се требају испитати фактори који су довели до тога и у наредном периоду, у разговорима са послодавцима и у ресорном министарству, пронаћи системско ријешење како би ријешили те проблеме.

Он је истакао да су здравствени радници потпуно маргинализовани.

"Медицина је једна најхуманија наука па самим тим и посао љекара и медицинских сестара представља једно од најхуманијих професија", рекао је Драгушић.

Он је истакао да је професија здравствених радника директно везана за рад са људима, посебно са категоријом која је можда најосјетљивија.

"Ту су болесни људи, пацијенти са тешким обољењима, хтјели или не хтјели, ми свој посао носимо кући који се преноси и на наше породице и на целокупан наш интегритет. Поред тога, ту је веома комплексан посао, који опет морам нагласити није довољно цијењен и није довољно плаћен, тако да ту у суштини настају наши проблеми", рекао је Драгушић.

Он је истакао да је код здравствених радника присутан и проблем такозваног синдрома сагоријевања на послу који се одражава емоционално, ментално и физички на раднике.

Драгушић наглашава да су здравствени радници имали подршку када су по 24 сата проводили у одијелима због ковида 19, а када је то престало, вратили су се у једну реалност.

 "У прошлости смо имали једну, могу рећи слободно хиперпродукцију здравствених радника, поготово медицинских сестара, сада се ситуација промијенила. Све више се сусрећемо са недостатком здравственог кадра што ће можда у неком наредном периоду довести до тога да су здравствени радници, поготово медицинске сестре, у врху листе дефицитарних занимања у Републици Српској", рекао је Драгушић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.