Pazite se

Dvije osobe nedavno stradale: Ovaj uređaj je tempirana bomba

  • Izvor: Nova.rs
  • 16.12.2023. 06:00

Dvije osobe su stradale, dok je njih više povrijeđeno u požaru koji se u srijedu uveče dogodio u staračkom domu u Malom Mokrom Lugu.

Tačan uzrok požara još uvijek nije poznat, a prema nezvaničnim informacijama, pominje se da je neispravan laptop izazvao vatrenu stihiju.

Ovo nije prvi put da električni uređaji izazovu katastrofe, a poseban apel građanima jeste da provjeravaju da li su, prije polaska iz kuće, iz struje isključili punjač.

Razni električni uređaju mogu da izazovu stravične havarije, o čemu svjedoče brojni požari i eksplozije. U zimskim periodima najčešće do požara dolazi usljed neispravnih grejnih tijela, te je apel da se oni obavezno provjere prije upotrebe.

Čišćenje svake godine je neophodno, a takođe treba izbjegavati da se u neposrednoj blizini grejnih tijela nalaze stvari koje su zapaljive.


Priča o nestanku dječaka koja je obišla svijet: Misterija duga 6 godina riješena slučajno!

Priča o nestanku dječaka koja je obišla svijet: Misterija duga 6 godina riješena slučajno!

Ipak, nezavisno od godišnjeg doba, jedan uređaj je posebno opasan, a ima ga svako u svom domu – punjač. Punjače za telefone, laptope nerijetko građani ostavljaju uključenim u struju, čak i nakon napuštanja stanova, što može biti katastrofalno, piše "Nova.rs".

Najveći problem stvaraju kopije punjača, koji se brzo pregrijavaju, što je izuzetno opasno. Ljudi uglavnom zaboravljaju da ih izvuku iz utičnica, a postoje neke stvari koje bi mogle da budu upozorenje.

Varničenje može biti posebno opasno, a ukoliko ste primijetili varnice pri izvlačenju punjača, najbolje bi bilo da pozovete električara. On će moći da procijeni da li je punjač neispravan ili postoji problem sa utičnicom.

Najbolje objašnjenje toga koliko punjač može biti opasan dao je električar Branko Zrnić za beogradske medije.


Stigla nova prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja decembra

Stigla nova prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja decembra

"Punjač za telefone je jako male snage, ali kad ostane uključen konstantno, onda je on stalno pod naponom na njegovom primarnom namotaju. To je adapter koji ima primarni i sekundarni namotaj, a taj primarni namotaj je uvijek pod naponom kada je punjač uključen. Taj namotaj kada je pod naponom se vremenom grije. Pošto se on sastoji od namotane žice, bakarne žice koja je izolovana, od te toplote taj izolator na žici probije i onda on skrati namotaj i bude u kratkom spoju. Kada se pregrije on zna da dođe u kratak spoj i i to se grije jako brzo. Tada on upali svoju plastiku. Ne mogu da se upale ostale instalacije, jer se on prvo ugreje, a ta struja je mala, ali vremenom ako koristite njega tako uključenog, on ugrije plastičnu kutiju u kojoj se nalazi i onda se ona upali“, rekao je ranije elektromehaničar Branko Zrnić za TV Prva.

Zbog toga, apel svim građanima jeste da punjače, telefonske, laptop ili bilo koje druge, nikako ne ostavljaju u utičnicama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.