Пазите се

Двије особе недавно страдале: Овај уређај је темпирана бомба

  • Извор: Нова.рс
  • 16.12.2023. 06:00

Двије особе су страдале, док је њих више повријеђено у пожару који се у сриједу увече догодио у старачком дому у Малом Мокром Лугу.

Тачан узрок пожара још увијек није познат, а према незваничним информацијама, помиње се да је неисправан лаптоп изазвао ватрену стихију.

Ово није први пут да електрични уређаји изазову катастрофе, а посебан апел грађанима јесте да провјеравају да ли су, прије поласка из куће, из струје искључили пуњач.

Разни електрични уређају могу да изазову стравичне хаварије, о чему свједоче бројни пожари и експлозије. У зимским периодима најчешће до пожара долази усљед неисправних грејних тијела, те је апел да се они обавезно провјере прије употребе.

Чишћење сваке године је неопходно, а такође треба избјегавати да се у непосредној близини грејних тијела налазе ствари које су запаљиве.


Прича о нестанку дјечака која је обишла свијет: Мистерија дуга 6 година ријешена случајно!

Прича о нестанку дјечака која је обишла свијет: Мистерија дуга 6 година ријешена случајно!

Ипак, независно од годишњег доба, један уређај је посебно опасан, а има га свако у свом дому – пуњач. Пуњаче за телефоне, лаптопе неријетко грађани остављају укљученим у струју, чак и након напуштања станова, што може бити катастрофално, пише "Нова.рс".

Највећи проблем стварају копије пуњача, који се брзо прегријавају, што је изузетно опасно. Људи углавном заборављају да их извуку из утичница, а постоје неке ствари које би могле да буду упозорење.

Варничење може бити посебно опасно, а уколико сте примијетили варнице при извлачењу пуњача, најбоље би било да позовете електричара. Он ће моћи да процијени да ли је пуњач неисправан или постоји проблем са утичницом.

Најбоље објашњење тога колико пуњач може бити опасан дао је електричар Бранко Зрнић за београдске медије.


Стигла нова прогноза: Какво нас вријеме очекује до краја децембра

Стигла нова прогноза: Какво нас вријеме очекује до краја децембра

"Пуњач за телефоне је јако мале снаге, али кад остане укључен константно, онда је он стално под напоном на његовом примарном намотају. То је адаптер који има примарни и секундарни намотај, а тај примарни намотај је увијек под напоном када је пуњач укључен. Тај намотај када је под напоном се временом грије. Пошто се он састоји од намотане жице, бакарне жице која је изолована, од те топлоте тај изолатор на жици пробије и онда он скрати намотај и буде у кратком споју. Када се прегрије он зна да дође у кратак спој и и то се грије јако брзо. Тада он упали своју пластику. Не могу да се упале остале инсталације, јер се он прво угреје, а та струја је мала, али временом ако користите њега тако укљученог, он угрије пластичну кутију у којој се налази и онда се она упали“, рекао је раније електромеханичар Бранко Зрнић за ТВ Прва.

Због тога, апел свим грађанима јесте да пуњаче, телефонске, лаптоп или било које друге, никако не остављају у утичницама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм