Ministar

Еgić: Nastavićemo da unapređujemo status boračke populacije

  • Izvor: RTRS
  • 11.12.2023. 14:32

Mjesečni borački dodatak u Republici Srpskoj moći će ostvariti oko 194.000 boraca, a to je omogućeno Uredbom Vlade Srpske, kojom je starosna granica za primanje mjesečnog dodatka spuštena sa 60 na 45 godina, rekao je za Radio Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić.

"Iznos boračkog dodatka od početka naredne godine biće povećan sa sadašnjih 2,2 KM na tri marke po mjesecu. Za te namjene Vlada će u narednoj godini izdvojiti 228 miliona KM“, istakao je Еgić.

Dodaje da je planirani budžet za Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite za narednu godinu uvećan je za 121 milion maraka u odnosu na ovogodišnji rebalans, a iznosi oko 480 miliona.

Blutut tragači postali alat kriminalnih grupa!

Blutut tragači postali alat kriminalnih grupa!

"Najveća izdvajanja su za boračke kategorije. Pravo na borački dodatak ostvaruju borci od prve do sedme kategorije, ali samo oni koji su bili u zoni borbenih dejstava. Mi smo dali instrukcije lokalnim odjeljenjima za boračko-invalidsku zaštitu da se povede računa o broju tih mjeseci, s obzirom da je to ono što se plaća“, napomenuo je Еgić.

Važno je naglasiti, istakao je Еgić u emisiji "Zajednički talas" i da niko od boraca neće biti oštećen, te da isplata kreće već u narednom mjesecu, u odnosu na mjesec u kojem je predat zahtjev.

Kaže, da u narednoj godini nisu planirana smanjenja izdvajanja ni po kojem osnovu, te da će sve biti realizovano onako kako je planirano.

Pucar : Postupak koji se vodi protiv Dodika i Lukića bio bi relaksiraniji u Banjaluci

Pucar : Postupak koji se vodi protiv Dodika i Lukića bio bi relaksiraniji u Banjaluci

Еgić je naveo i da su, osim za borački dodatak, povećana izdvajanja Ministarstva i za invalidnine, za unapređenje položaja boraca sa navršenih 65 godina, kupovinu ortopedskih pomagala, kao i za isplatu jednokratnih pomoći.

"Vlada Republike Srpske je odgovorna i vodi računa o borcima koji su stvarali Republiku Srpsku, te ćemo nastaviti da unapređujemo status ove populacije. S tim u vezi, očekuje se i da krene isplata nepovratnih novčanih sredstava u iznosu od osam hiljada maraka. Riječ je o nepovratnim sredstvima za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, za koje su pripadnici ove kategorije konkurisali 2019. godine. Za te namjene obezbijeđeno je 500 hiljada maraka“, zaključio je Еgić.

Pratite nas i putem Vibera