Упозорење Европола

Блутут трагачи постали алат криминалних група!

Европол је упозорио на растући феномен злоупотребе блутут трагача који су, како наводе, постали све чешћи алат који организоване криминалне групе користе за геолоцирање недозвољене робе, а најчешће пошиљки кокаина!

У упозорењу Европол наводи да је у посљедњих неколико година видљиво да организоване криминалне групе све чешће злоупотребљавају блутут трагаче (Bluetooth trackers).

Ради се о малим уређајима дизајнираним да помогну људима да пронађу личне предмете, као што су кључеви и торбе, као и возила која су у опасности од крађе. Могу се прикачити на предмет који не желите да изгубите и бежично повезати са мобилним телефоном или таблетом власника.

”Криминалци су увек брзо усвајали нове технологије, злоупотребљавајући их за остваривање својих криминалних циљева. Није другачије ни са блутут трагачима које криминалци све чешће користе за геолоцирање недозвољене робе”, наводи се у саопштењу Европола.

Додају да се велика већина случајева злоупотребе, који су пријављени Европолу, односи на шверц кокаина. Трагачи су најчешће откривени заједно са кокаином у контејнерским пошиљкама прехрамбених производа, али су такође пронађени сакривени у морским сандуцима унутар морских пловила. 

”На основу технолошких могућности блутут трагача и информација које се дијеле са Европолом, потврђено је да их трговци дрогом користе за праћење транзита недозвољеног терета. Путем трагача, терет се може пратити по доласку у луке и даље друмом према складишним локацијама на европским тржиштима. Они се вјероватно користе и за лоцирање илегалних пошиљки по доласку у луке”, наводи Европол.

Да би упозорио на злоупотребу ове технологије Европол је и раније издао ограничено обавјештење о упозорењу свим државама чланицама ЕУ, али и краћу јавну верзију упозорења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска