Upozorenje Еvropola

Blutut tragači postali alat kriminalnih grupa!

Еvropol je upozorio na rastući fenomen zloupotrebe blutut tragača koji su, kako navode, postali sve češći alat koji organizovane kriminalne grupe koriste za geolociranje nedozvoljene robe, a najčešće pošiljki kokaina!

U upozorenju Еvropol navodi da je u posljednjih nekoliko godina vidljivo da organizovane kriminalne grupe sve češće zloupotrebljavaju blutut tragače (Bluetooth trackers).

Radi se o malim uređajima dizajniranim da pomognu ljudima da pronađu lične predmete, kao što su ključevi i torbe, kao i vozila koja su u opasnosti od krađe. Mogu se prikačiti na predmet koji ne želite da izgubite i bežično povezati sa mobilnim telefonom ili tabletom vlasnika.

”Kriminalci su uvek brzo usvajali nove tehnologije, zloupotrebljavajući ih za ostvarivanje svojih kriminalnih ciljeva. Nije drugačije ni sa blutut tragačima koje kriminalci sve češće koriste za geolociranje nedozvoljene robe”, navodi se u saopštenju Еvropola.

Dodaju da se velika većina slučajeva zloupotrebe, koji su prijavljeni Еvropolu, odnosi na šverc kokaina. Tragači su najčešće otkriveni zajedno sa kokainom u kontejnerskim pošiljkama prehrambenih proizvoda, ali su takođe pronađeni sakriveni u morskim sanducima unutar morskih plovila. 

”Na osnovu tehnoloških mogućnosti blutut tragača i informacija koje se dijele sa Еvropolom, potvrđeno je da ih trgovci drogom koriste za praćenje tranzita nedozvoljenog tereta. Putem tragača, teret se može pratiti po dolasku u luke i dalje drumom prema skladišnim lokacijama na evropskim tržištima. Oni se vjerovatno koriste i za lociranje ilegalnih pošiljki po dolasku u luke”, navodi Еvropol.

Da bi upozorio na zloupotrebu ove tehnologije Еvropol je i ranije izdao ograničeno obavještenje o upozorenju svim državama članicama ЕU, ali i kraću javnu verziju upozorenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina