Министар

Егић: Наставићемо да унапређујемо статус борачке популације

  • Извор: РТРС
  • 11.12.2023. 14:32

Мјесечни борачки додатак у Републици Српској моћи ће остварити око 194.000 бораца, а то је омогућено Уредбом Владе Српске, којом је старосна граница за примање мјесечног додатка спуштена са 60 на 45 година, рекао је за Радио Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

"Износ борачког додатка од почетка наредне године биће повећан са садашњих 2,2 КМ на три марке по мјесецу. За те намјене Влада ће у наредној години издвојити 228 милиона КМ“, истакао је Егић.

Додаје да је планирани буџет за Министарство рада и борачко-инвалидске заштите за наредну годину увећан је за 121 милион марака у односу на овогодишњи ребаланс, а износи око 480 милиона.

Блутут трагачи постали алат криминалних група!

Блутут трагачи постали алат криминалних група!

"Највећа издвајања су за борачке категорије. Право на борачки додатак остварују борци од прве до седме категорије, али само они који су били у зони борбених дејстава. Ми смо дали инструкције локалним одјељењима за борачко-инвалидску заштиту да се поведе рачуна о броју тих мјесеци, с обзиром да је то оно што се плаћа“, напоменуо је Егић.

Важно је нагласити, истакао је Егић у емисији "Заједнички талас" и да нико од бораца неће бити оштећен, те да исплата креће већ у наредном мјесецу, у односу на мјесец у којем је предат захтјев.

Каже, да у наредној години нису планирана смањења издвајања ни по којем основу, те да ће све бити реализовано онако како је планирано.

Пуцар : Поступак који се води против Додика и Лукића био би релаксиранији у Бањалуци

Пуцар : Поступак који се води против Додика и Лукића био би релаксиранији у Бањалуци

Егић је навео и да су, осим за борачки додатак, повећана издвајања Министарства и за инвалиднине, за унапређење положаја бораца са навршених 65 година, куповину ортопедских помагала, као и за исплату једнократних помоћи.

"Влада Републике Српске је одговорна и води рачуна о борцима који су стварали Републику Српску, те ћемо наставити да унапређујемо статус ове популације. С тим у вези, очекује се и да крене исплата неповратних новчаних средстава у износу од осам хиљада марака. Ријеч је о неповратним средствима за стамбено збрињавање борачких категорија, за које су припадници ове категорије конкурисали 2019. године. За те намјене обезбијеђено је 500 хиљада марака“, закључио је Егић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.