Transplantacija

Lidija dobila Lejlinu jetru

  • Izvor: ATV
  • 26.02.2024. 19:05

Ni šest godina nakon smrti kćerke jedinice, majka Fatima Еmšija, ne osjeća se bolje. Živi od sjećanja i uspomena na svoju Lejlu. Kobne noći, kada je nakon pucanja aneurizme u mozgu, znala da za njenu kćerku nema spasa, odlučila je da donira Lejline organe.

Tek sada je smogla snage da sazna kome je pripala jetra njene jedinice. Upoznala je Lidiju iz Beograda koja je, juče, došla u Bijeljinu. 

"Imala sam samo želju da je zagrlim. Baš sinoć kad je pošla da legne, rekoh, dođi Lidija da te zagrlim. Ipak neki osjećaj... Jer, ipak u Lidiji živi dio Lejle. I baš me dosta vezuje to za nju", rekla je Fatima Еmšija, majka preminule Lejle.

Tridesetpetogodišnja Lidija Stojanović živi novi život zahvaljujući Lejlinoj jetri i humanosti njenih roditelja. 2012. ljekari su rekli da joj treba transplantacija koja, u Srbiji, tada nije bila moguća.

Ni pokušaj u inostranstvu nije uspio. Sepsa, pa koma, najteži su trenuci njenog života. 2017. stavljena je na listu čekanja u Srbiji, a spasonosni poziv je stigao u januaru 2018. Čim se nakon transplantacije probudila, Lidija je željela da sazna kome treba da zahvali što je preživjela. Sada je, kaže, dobila još jednu porodicu. 

Ovo je sada neraskidiva veza i priča o neutješnoj majci kojoj je, do juče nepoznata osoba, donijela spoznaju da makar dio njene kćerke i dalje živi. I to je u moru bola, samo jedna kap utjehe. Ali dovoljna da Fatima, kada zagrli Lidiju, makar na trenutak osjeti da je zagrlila svoju Lejlu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.