"Srbija i Srpska zajedno"

Aleksandar Šapić otvorio biciklističku trku "Beograd-Banjaluka"

  • Izvor: SRNA
  • 18.04.2024. 13:43

Na Trgu Republike u Beogradu danas je startovala 18. međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka", koju je svečano otvorio gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Svečanom otvaranju trke, u kojoj je u današnjoj etapi 175 takmičara iz 40 zemalja iz Beograda krenulo put Bijeljine bez zadržavanja na graničnom prelazu Pavlovića most, prisustvovali su i ambasador BiH u Beogradu Aleksandar Vranješ, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor trke Vladimir Kuvalja.

Startu takmičenja prethodilo je intoniranje himni Srbije i Srpske, a Šapić je pozdravio učesnike i poželio im mnogo uspjeha, ističući da je ova manifestacija mnogo više od biciklističke trke.

- Trka je simbol spajanja našeg srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj. Najvažnije je da ova trka spaja dve zemlje u kojima živi isti narod. Takmičari prolaze granicu koja tokom ove trke ne postoji i koja za nas suštinski i ne postoji - rekao je Šapić.

On je naglasio da u Srbiji i Republici Srpskoj živi isti narod, zbog čega jedni drugima moraju da pomažu i da se čuvaju, naročito u momentu u kojem se nalaze.

- Ako danas ne pokažemo jedinstvo, postavlja se pitanje kad ćemo ga pokazati. Važno je da sve prođe u lijepoj atmosferi, da pobijedi najbolji i da nastavimo da njegujemo ovu tradiciju, koja je izuzetno važna - rekao je Šapić.

Ambasador Vranješ ocijenio je da je ovo značajna manifestacija, koja povezuje Beograd i Banjaluku, ali ne samo u sportskom, nego i u nacionalnom smislu.

- Ovo je dokaz da kada je riječ o sportu, kulturi i svim drugim nepolitičkim sferama nema razlike između Srbije i Republike Srpske. Riječ je o jednom narodu, koji živi sa obje strane Drine i koji se jednako identifikuje sa svim simbolima - naglasio je Vranješ.

Prema njegovim riječima, ova trka je jedan od sportskih događaja koji na bazi simbola pokazuje da su Srbi povezani i da, bez obzira na trenutnu situaciju, granica u glavama srpskog stanovništva u suštini ne postoji.

Vranješ je ukazao da su ova trka i svi događaji koji se danas održavaju u Republici Srpskoj ili su sa njom povezani na istim talasnim dužinama, jednako kao i ljudi koji će danas u 18.00 časova da izađu na Trg Krajine da pošalju poruku o jedinstvu srpskog naroda i o snazi Republike Srpske i Srbije i da pokažu da među Srbima nema nikakvih razlika.

- Svi oni koji pokušavaju da među nama naprave razlike, treba da znaju da su njihovi pokušaji unaprijed osuđeni na propast - rekao je Vranješ uoči trke.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je ocijenio da trka pored sportskog aspekta na najbolji način promoviše Republiku Srpsku i Srbiju i njihove turističke i privredne potencijale, kulturu i tradiciju.

"Skupština da traži povlačenje Lagumdžije iz UN"

 - Trka se ne zaustavlja na granici i to nam jasno pokazuje da u sportu, kulturi i nauci Republika Srpska i Srbija mogu da sarađuju, a da nam ne smetaju ni granični prelazi, niti bilo šta drugo - rekao je Cicović za Srnu.

Direktor trke Vladimir Kuvalja je objasnio da se simbolika trke "Beograd-Banjaluka" ogleda u spajanju Republike Srpske i Srbije kroz sport i rušenje granica.

- Današnjom etapom mi ćemo pokazati da je Republika Srpska prijateljska zemlja za sve koji je poštuju. Mi danas iz Beograda šaljemo poruku podrške i Republici Srpskoj i predsjedniku Miloradu Dodiku, koji se bori za naša prava - rekao je Kuvalja, koji se nada dobrim rezultatima ekipe Republike Srpske i njenih takmičara.

Učesnici trke okupljeni u 25 ekipa, nakon današnje etape od Beograda do Bijeljine takmičenje će nastaviti sutra dionicom od Zvornika do Vlasenice, a prekosutra od Višegrada do Jahorine.

Trka se završava u nedjelju, 21. aprila, etapom od Doboja do Banjaluke.

Međunarodnu biciklističku trku "Beograd-Banjaluka" organizuju biciklistički savezi Republike Srpske i Srbije u saradnji sa Biciklističkim klubom BSK iz Banjaluke.

Održavanje trke, čiji je ovogodišnji slogan "Srbija i Srpska zajedno" podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, kao i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:20 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:35 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:35 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.