Odavanje pošte nastradalima

Počela komemoracija u Potočarima

  • 11.07.2018. 11:21

Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima počelo je obilježavanje 23 godine od zločina u Srebrenici.

Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Njemačke i SAD u BiH Kristijana Homan i Morin Kormak sa predstavnicima Stejt departmenta, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Turske i arapskih zemalja, lider kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH. 

Uočljivo je da prisutni nose veliki broj turskih, iranskih, američkih zastava. 

Predviđeno je obraćanje zvaničnika, a prema najavama govor bi trebalo da održe predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ove godišnjice Nermin Alivuković, Izetbegović, Incko i još nekoliko međunarodnih diplomata. 

Nakon obraćanja zvaničnika, predviđeno je polaganje cvijeća kod centralnog spomen-obilježja u sakralnom dijelu Memorijalnog centra, a potom će biti održan vjerski obred i sahrana posmrtnih ostataka 35 identifikovanih Bošnjaka. 

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani, a izmijenjen je režim saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju i na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava putevima u regiji Birač. 

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH i do sada sve protiče mirno. 
 

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program