Duhovna priprema

Počinje Petrovdanski post

  • Izvor: ATV
  • 12.06.2023. 07:25

Pravoslavni vjernici danas počinju Petrovdanski post, koji se još naziva i Apostolskim, jer je duhovna priprema za praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Ovim praznikom završava višednevni post.

Nedugo nakon praznika Silaska Svetog Duha na apostole, nakon Nedjelje svih svetih, započinje Petrovdanski post. Prva svjedočanstva ο ovom postu imamo kod Sv. Atanasija Velikog. U Aleksandriji, Antiohiji i u Јerusalimu, ovaj post vezao se za Duhove, a ne za praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, i trajao je jednu sedmicu. Kasnije je ovaj post postao pripremni post za praznik Svetih Apostola i njegovo trajanje je postalo zavisno od Vaskrsa, odnosno praznika Silaska Svetog Duha - Pedesetnice.

Post je ustanovljen u slavu i čast Apostola koji su poslije Silaska Svetoga Duha, a prije odlaska na propovijed Svetog Јevanđelja, postili. S obzirom da početak ovog posta zavisi od datuma praznovanja Vaskrsa, Petrovdanski ili Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

O visokom uvažavanju koje je Petrovski post imao među hrišćanima, govori niz svetootačkih spisa, među kojima su i Amvrosije Milanski i Teodor Kirski. Lav Veliki kaže da je Petrovski post "posebno važan, da bi kroz podvig očistili svoje misli i načinili se dostojnima darova Svetog Duha“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program