Duhovna priprema

Počinje Petrovdanski post

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2023. 07:25

Pravoslavni vjernici danas počinju Petrovdanski post, koji se još naziva i Apostolskim, jer je duhovna priprema za praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Ovim praznikom završava višednevni post.

Nedugo nakon praznika Silaska Svetog Duha na apostole, nakon Nedjelje svih svetih, započinje Petrovdanski post. Prva svjedočanstva ο ovom postu imamo kod Sv. Atanasija Velikog. U Aleksandriji, Antiohiji i u Јerusalimu, ovaj post vezao se za Duhove, a ne za praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, i trajao je jednu sedmicu. Kasnije je ovaj post postao pripremni post za praznik Svetih Apostola i njegovo trajanje je postalo zavisno od Vaskrsa, odnosno praznika Silaska Svetog Duha - Pedesetnice.

Post je ustanovljen u slavu i čast Apostola koji su poslije Silaska Svetoga Duha, a prije odlaska na propovijed Svetog Јevanđelja, postili. S obzirom da početak ovog posta zavisi od datuma praznovanja Vaskrsa, Petrovdanski ili Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

O visokom uvažavanju koje je Petrovski post imao među hrišćanima, govori niz svetootačkih spisa, među kojima su i Amvrosije Milanski i Teodor Kirski. Lav Veliki kaže da je Petrovski post "posebno važan, da bi kroz podvig očistili svoje misli i načinili se dostojnima darova Svetog Duha“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина