Traje do 5. maja

Danas počeo veliki Vaskršnji post

  • Izvor: Agencije
  • 18.03.2024. 07:24

Danas počinje veliki Vaskršnji post koji traje narednih 48 dana, do Vaskrsa, koji se ove godine obilježava 5. maja.

Prema pravoslavnoj crkvi, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo.

Post ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu i sastoji se kako od uzdržavanja od mrsne hrane tako i od uzdržavanja od rđavih misli, želja i djela, umnožavanja molitve, dobročinstava i svih evanđelskih vrlina.

Ipak, najvažniji cilj posta je da pomoću njega steknemo zajednicu sa živim Bogom. 

Zemlja se dijeli na dva dijela: stiže

Zemlja se dijeli na dva dijela: stiže "prokleto proljeće"

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušnje koja mu je postavio nečastivi.

Život svakog pravoslavnog hrišćanina treba da bude u trudu. Bez našeg duhovnog i tjelesnog truda, potpomognutog Božjom blagodaću, nemoguće je osloboditi se sile greha i sjediniti sa Gospodom. Zato post u pravoslavnoj duhovnosti zauzima veoma važno mjesto i bez njega nema napretka ni u jednoj hrišćanskoj vrlini.

Milostinjom hranimo dušu

Na post nailazimo u mnogim religijama, mada on jedino u pravoslavnom hrišćanskom predanju dobija svoj puni duhovni smisao i ne odnosi se samo na telesno uzdržanje već podrazumeva i trud duše u vrlinama.

Post je postojao i u starozavetnoj Crkvi, Božja zapovijest o postu data je još praocu Adamu u raju. Tek kada je prekršio zapovijest posta, Adam je pao u slastoljublje i gordost. 

Počinje vaskršnji post:

Počinje vaskršnji post: "Jest skuplje, ali šta mogu"

Еvo kako nas Sveti Jovan Zlatousti uči šta je istinski post:

"Kažeš da postiš. Uvjeri me u to svojim delima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udijeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lijepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tijela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lijepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih riječi i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

Post je neraskidivo povezan sa milostinjom i zato nas stari hrišćanski pisci uče da višak novca koji uštedimo na umerenoj ishrani u periodu posta možemo da udelimo kao milostinju siromašnim i bolesnim te tako uskrativši suvišno telu darujemo potrebno duši.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.