Interparlamentarna skupština pravoslavlja

Pravoslavci i parlamentarci kod mitropolita Dabrobosanskog

  • Izvor: ATV
  • 11.02.2024. 19:35

Poruka parlamentaraca Grčke i Kipra je jasna, žele mir i radost pravoslavnoj braći koja žive u BiH, ali i svim drugim narodima ove zemlje.

"Ovom posjetom mitropolitu Hrizostomu želimo da jednostavno pokažemo naše učešće, prisustvo i interesovanje za pravoslavce koji žive u BiH, za našu braću ovdje koji su tokom vijekova bili, jesu i opstaju i da im pomognemo u svakom smislu i da prosto saznamo i spoznamo kako i na koji način oni žive i sa kakvim sve problemima se suočavaju i da budemo negdje njihovi sagovornici i pomoćnici", rekao je Maksimos Harakopulos, generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Mitropolit Hrizostom izrazio je posebno zadovoljstvo što je prvi put primio u posjetu delegaciju Interparlametarne skupštine pravoslavlja, odnosno, poslanike pravoslavnih zemalja svijeta.

"Možete biti sigurni vi u Interparlametarnoj pravoslavnoj skupštini pravoslavnih poslanika, da ćemo sa pažnjom pratiti sve ovo što vi, kao delegati pravoslavnih zemalja, možda iskazujete na vašim skupštinama širom svijeta. Hvala vam puno što ste došli i što ste nas podsjetili ovo je za nas velika čast i zadovoljstvo", kaže mitropoliti.

Snježana Novaković Bursać je ukazala  da delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koju ona u ime BiH predvodi, nastoji da pronađe i očuva svoje mjesto u pravoslavnom svijetu jer je identitet srpskog naroda zasnovan na pravoslavnoj tradiciji i vjeri.

"Tu smo jako bliski i zahvalni grčkom narodu s kojim nas povezuju mnogobrojne veze, a među njima je naša pravoslavna crkva najznačajniji element. U tom smislu nastojaćemo da našim angažmnom da doprinesemo da vrijednosti koje baštini Pravoslavna crkva, za koje smo duboko uvjereni da su univerzalne ljudske vrijednosti, postanu žive i budu ovaploćene koliko je moguće u svim aktivnostima društvenog i političkog života", rekla je Novaković Bursać.

Delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja posjetila je i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića, te obišla Spomen-kapelu Svetog Dimitrija na Veljinama, kao i mjesto izgradnje budućeg hrama u Istočnom Novom Sarajevu. 

Pratite nas i putem Vibera