Spasilac Gorske službe spasavanja Srbije

"Pretražuje se u zonama od 360 stepeni, dijete je moglo da pređe do 10 kilometara"

  • Izvor: Kurir
  • 27.03.2024. 14:19

Dušan Mišić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) koji je sa ostalim kolegama u pretrazi terena za djevojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora koja je juče nestala kaže za Kurir "da se traga u zonama od 360 stepeni od mjesta na kom je djevojčica posljednji put viđena."

- Naša ekipa je još juče oko 16 sati izašla je na teren i otpočeta pretraga terena. Prvobitno su stigla ekipa iz stanice Bor koja dobro poznaje teren, a kasnije i svi ostali spasioci iz različitih gradova Srbije. Kada sve uzmemo u obzir sinoć su bili izuzetno loši vremenski uslovi koji su otežavali potragu. Kiša je prestala da pada jutros oko sedam sati i to je bila dobra vijest, jer to svakako ide u korist - naveo je Mišić i dodao:

Pronađen novi detalj koji bi mogao pomoći u pronalaženju nestale Danke

Pronađen novi detalj koji bi mogao pomoći u pronalaženju nestale Danke

- Trenutno u potrazi za djevojčicom učestvuje 25 spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije, 200 pripadnika Žandarmerije, a timovi koordinišu pod naredbama MUP-a Srbije. Takođe, u pretrazi terena su i tri psa tragača koji su obučeni za tako nešto, ali su im vremenski otežavaju potragu, s obzirom na sinoćnu kišu koja je sprala tragove.

Plan i program po kome se pretražuje teren dobro je označen i ucrtan na mapama koje posjeduju spasioci.

- Plan je napravljen prema tako da se pretražuje teren u zonama od 360 stepeni od mjesta gdje je djevojčica posljednji put viđena. Tačnije, ako gledamo prema nauci i nekim knjigama dijete u tom periodu može da pređe devet do deset kilometara, to je zona koja se sada pretražuje - navodi Mišić i ističe:

- Teren koji se pretražuje nije zahtijevan kada su u pitanju odrasle osobe, ali kada je u pitanju dijete u ovom uzrastu teren je veoma zahtijevan. Inače, ne možemo da zamislimo kako je djetetu u tim uslovima, ali dijete je drugačije ono ne zna za svoje potrebe, nego je programirano kada jede, ili ide da spava, pa samim tim prema nauci dijete može da izdrži neki vremenski period u tim nekim uslovima, koji su i za nas nezamislivi, kao i da se udalji od mjesta na kom je posljednji put viđena.

Komšija sumnja da je juče vidio Danku (2)

Komšija sumnja da je juče vidio Danku (2)

Kako je  za Kurir rekao spasilac, prošle godine se dogodilo da se dijete izgubilo u ovom predjelu i da je prošlo deset kilometara.

Podsjećamo, drama je počela juče oko 13 sati, kada je, kako je Dankina majka Ivana navela, djevojčica nestala dok je ona drugom djetetu, trogodišnjem sinu, davala da pije vodu. Djevojčica na sebi ima maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone. Kosa joj je vezana u repić.

Prvi put u Srbiji pokrenut je sistem "Pronađi me" po uzoru na Amber Alert za djevojčicu Danku Ilić. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Ovako izgleda teren gdje je nestala mala Danka (2): Mještani strahuju od jednog

Ovako izgleda teren gdje je nestala mala Danka (2): Mještani strahuju od jednog

Građanima u Srbiji stigle su SMS poruke sa osnovnim informacijama o nestaloj djevojčici. MUP apeluje ako je vidite odmah zovite 192.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: