Спасилац Горске службе спасавања Србије

"Претражује се у зонама од 360 степени, дијете је могло да пређе до 10 километара"

  • Извор: Курир
  • 27.03.2024. 14:19

Душан Мишић, спасилац Горске службе спасавања Србије (ГСС) који је са осталим колегама у претрази терена за дјевојчицом Данком Илић (2) из Бора која је јуче нестала каже за Курир "да се трага у зонама од 360 степени од мјеста на ком је дјевојчица посљедњи пут виђена."

- Наша екипа је још јуче око 16 сати изашла је на терен и отпочета претрага терена. Првобитно су стигла екипа из станице Бор која добро познаје терен, а касније и сви остали спасиоци из различитих градова Србије. Када све узмемо у обзир синоћ су били изузетно лоши временски услови који су отежавали потрагу. Киша је престала да пада јутрос око седам сати и то је била добра вијест, јер то свакако иде у корист - навео је Мишић и додао:

Пронађен нови детаљ који би могао помоћи у проналажењу нестале Данке

Пронађен нови детаљ који би могао помоћи у проналажењу нестале Данке

- Тренутно у потрази за дјевојчицом учествује 25 спасилаца Горске службе спасавања Србије, 200 припадника Жандармерије, а тимови координишу под наредбама МУП-а Србије. Такође, у претрази терена су и три пса трагача који су обучени за тако нешто, али су им временски отежавају потрагу, с обзиром на синоћну кишу која је спрала трагове.

План и програм по коме се претражује терен добро је означен и уцртан на мапама које посједују спасиоци.

- План је направљен према тако да се претражује терен у зонама од 360 степени од мјеста гдје је дјевојчица посљедњи пут виђена. Тачније, ако гледамо према науци и неким књигама дијете у том периоду може да пређе девет до десет километара, то је зона која се сада претражује - наводи Мишић и истиче:

- Терен који се претражује није захтијеван када су у питању одрасле особе, али када је у питању дијете у овом узрасту терен је веома захтијеван. Иначе, не можемо да замислимо како је дјетету у тим условима, али дијете је другачије оно не зна за своје потребе, него је програмирано када једе, или иде да спава, па самим тим према науци дијете може да издржи неки временски период у тим неким условима, који су и за нас незамисливи, као и да се удаљи од мјеста на ком је посљедњи пут виђена.

Комшија сумња да је јуче видио Данку (2)

Комшија сумња да је јуче видио Данку (2)

Како је  за Курир рекао спасилац, прошле године се догодило да се дијете изгубило у овом предјелу и да је прошло десет километара.

Подсјећамо, драма је почела јуче око 13 сати, када је, како је Данкина мајка Ивана навела, дјевојчица нестала док је она другом дјетету, трогодишњем сину, давала да пије воду. Дјевојчица на себи има маслинасто зелену јакницу и љубичасте панталоне. Коса јој је везана у репић.

Први пут у Србији покренут је систем "Пронађи ме" по узору на Амбер Алерт за дјевојчицу Данку Илић. Објаве путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, Интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, аутопутевима итд. могу да допру до грађана који ће запамтити лице дјетета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази.

Овако изгледа терен гдје је нестала мала Данка (2): Мјештани страхују од једног

Овако изгледа терен гдје је нестала мала Данка (2): Мјештани страхују од једног

Грађанима у Србији стигле су СМС поруке са основним информацијама о несталој дјевојчици. МУП апелује ако је видите одмах зовите 192.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: