Varljive vremenske prilike

Ratari ne pamte lošiju godinu

  • 08.10.2023. 20:13

Godina za ratare nikada teža. Varljive vremenske prilike stvorile su loše uslove za poljoprivredu pa zbog toga sve više malih proizvođača odustaje od poslova na njivi. Ovogodišnja proljetna sjetva bila je najskuplja u istoriji, kažu poljoprivrednici, a visoke su i cijene repromaterijala. Računica je kažu, nikakva. Trenutno pune ruke posla imaju oko berbe kukuruza u poljima.

"Godina je zaista krenula, ni na koju ruku nije išla poljoprivrednicima, međutim, šta da se radi. Nama je svake godine tako, jednostavno se moliš Bogu da bude kako treba i to je to. Inače, kukuruz je imao, proljeće je bilo burno, međutim, falila mu je mnogo jedna kiša, tamo oko početka avgusta, što mi kažemo, oko Ilina ako padne kiša onda je i rodio, međutim pokazalo se da su ove ranije sorte možda malo bolje podnijele ovu godinu", kaže Milenko Nikolić – poljoprivredni proizvođač iz Amajlija.

Prošla godina je bila odlična i po prinosu i po cijenama, kažu ratari.  Troškovi, kažu, ne mogu se pokriti. Sada im ostaje samo da se nadaju da će gubici biti što manji. 

"Ova godina totalna suprotnost i totalni sunovrat. Reći ću vam samo da smo u momentu žetve ove godine imali cijenu pšenice do 30 maraka. Prinos loš, kvalitet loš. Sve nas je to, što bi rekli ljudi, obeshrabrilo da ulazimo u novu proizvodnju, a u novu proizvodnju se mora ući", kaže Boško Radić -  predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“.

Ne baš ohrabreni ušli su u i u jesenju sjetvu, trenutno uljane repice, a uskoro će sijati i pšenicu. Sve prate i u resornom ministarstvu, a ministar Minić je najavio sastanak sa svim udruženjima poljoprivrednika, kako bi se sagledali svi tekući problemi.

Pratite nas i putem Vibera