Sajamske manifestacije

Sajam zavičaja: Trebava do Novog Sada

  • Izvor: ATV
  • 01.02.2024. 20:01

U Novom Sadu će 11.februara biti organizovan 5. Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu. Tim povodom, juče je u Skugriću kod Modriče održan sastanak privrednika i potencijalnih izlagača iz ovog dijela modričke opštine. Skugrić, pored ogromnog bogatstva i jedinstva naše kulturne baštine, posjeduje i mnoge privredne i turističke kapacitete.

Na manifestaciji koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona, učestvovaće preko 150 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Inicijator sastanka i učešća na ovogodišnjem Sajmu zavičaja, Jovan Mišić, kaže da je ovo prvi put da se Skugrić pojavljuje na ovoj ili manifestaciji sličnog karaktera.

„Na toj sajamskoj manifestaciji mi ćemo ispred Skugrića da pokažemo sve ono što je vezano za naše podneblje, sa tradiciju, za naše običaje, naš turistički potencijal, ali i ono što je vezano za privredu i preduzetništvo. Imaćemo preko 20 učesnika na tom sajmu, od proizvođača poput Monograma do onih koji proizvode med, suvu šljivu, suvo meso i tako dalje. Biće to interesantna priča. Pojaviće se i djevojke u narodnoj nošnji svojstvenoj Skugriću i Trebavi, kao i dva čovjeka sa šargijom i violinom, to je muzika koja je vezana za naš kraj. Naravno, imaćemo nešto iz gastro ponude da prezentujemo u Novom Sadu. Tu mislim na proju, kolače, razne pite, naša tradicionalna jela“, govori Mišić.

Skugrić, pored ogromnog bogatstva i jedinstva naše kulturne baštine, posjeduje i mnoge privredne i turističke kapacitete.  

Skugrićani su dobili i zvaničnu pozivnicu organizatora kao i izložbeni štand na sajmu. To im puno znači, kaže Jovan Mišić.

„Ovo je po prvi put da se narod Skugrića na ovakav način okupi. Smatramo da bi ovo mogla biti dobra osnova za neke buduće projekte koje budemo radili u našem Skugriću. Imamo potencijala. Skugrić je najveće ruralno naseljeno mjesto na području Modriče. Imamo i na polju turizma šta da ponudimo, određena prenoćišta, popularne rančeve. Možda i kroz seoski turizam nađemo ideju i da je realizujemo, a da ovo bude početak. Na Sajmu se možemo povezati sa određenim subjektima, te resornog Ministarstva i Pokrajinske vlade Vojvodine. Zahvaljujem se Aleksandru Đedovcu, direktoru Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vojvodine, koji nam je poslao pozivnicu. Zahvalni smo i svim izlagačima koji su sa oduševljenjem odlučili da budu dio te manifestacije. Pozvao bih sve naše ljude koji žive u Srbiji, odnosno u Novom Sadu i okolini, da dođu 11. februara na Sajam i da posete štand Skugrić u Novom Sadu“, dodao je Mišić. 

Sajam zavičaja kroz privredu, turizam i kulturu, osim što povezuje ljude iz regiona,  prilika je da rodni kraj, u ovom slučaju Skugrić i Trebava, pokažu kao svoj identitet, čuvajući svoju tradiciju i prenoseći je budućim generacijama.

Pratite nas i putem Vibera