Сајамске манифестације

Сајам завичаја: Требава до Новог Сада

  • Извор: АТВ
  • 01.02.2024. 20:01

У Новом Саду ће 11.фебруара бити организован 5. Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу. Тим поводом, јуче је у Скугрићу код Модриче одржан састанак привредника и потенцијалних излагача из овог дијела модричке општине. Скугрић, поред огромног богатства и јединства наше културне баштине, посједује и многе привредне и туристичке капацитете.

На манифестацији која промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм региона, учествоваће преко 150 излагача из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Мађарске и Црне Горе.

Иницијатор састанка и учешћа на овогодишњем Сајму завичаја, Јован Мишић, каже да је ово први пут да се Скугрић појављује на овој или манифестацији сличног карактера.

„На тој сајамској манифестацији ми ћемо испред Скугрића да покажемо све оно што је везано за наше поднебље, са традицију, за наше обичаје, наш туристички потенцијал, али и оно што је везано за привреду и предузетништво. Имаћемо преко 20 учесника на том сајму, од произвођача попут Монограма до оних који производе мед, суву шљиву, суво месо и тако даље. Биће то интересантна прича. Појавиће се и дјевојке у народној ношњи својственој Скугрићу и Требави, као и два човјека са шаргијом и виолином, то је музика која је везана за наш крај. Наравно, имаћемо нешто из гастро понуде да презентујемо у Новом Саду. Ту мислим на проју, колаче, разне пите, наша традиционална јела“, говори Мишић.

Скугрић, поред огромног богатства и јединства наше културне баштине, посједује и многе привредне и туристичке капацитете.  

Скугрићани су добили и званичну позивницу организатора као и изложбени штанд на сајму. То им пуно значи, каже Јован Мишић.

„Ово је по први пут да се народ Скугрића на овакав начин окупи. Сматрамо да би ово могла бити добра основа за неке будуће пројекте које будемо радили у нашем Скугрићу. Имамо потенцијала. Скугрић је највеће рурално насељено мјесто на подручју Модриче. Имамо и на пољу туризма шта да понудимо, одређена преноћишта, популарне ранчеве. Можда и кроз сеоски туризам нађемо идеју и да је реализујемо, а да ово буде почетак. На Сајму се можемо повезати са одређеним субјектима, те ресорног Министарства и Покрајинске владе Војводине. Захваљујем се Александру Ђедовцу, директору Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Војводине, који нам је послао позивницу. Захвални смо и свим излагачима који су са одушевљењем одлучили да буду дио те манифестације. Позвао бих све наше људе који живе у Србији, односно у Новом Саду и околини, да дођу 11. фебруара на Сајам и да посете штанд Скугрић у Новом Саду“, додао је Мишић. 

Сајам завичаја кроз привреду, туризам и културу, осим што повезује људе из региона,  прилика је да родни крај, у овом случају Скугрић и Требава, покажу као свој идентитет, чувајући своју традицију и преносећи је будућим генерацијама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)