Priključak potvrdio i Milorad Dodik

Inicijativa mještana Trebave urodila plodom - Dobijaju priključak na koridor

  • 05.03.2019. 19:24

Inicijativa mještana Trebave je prihvaćena - 14 sela i 15 000 stanovnika dobiće priključak na koridor 5C. Petlja sa desne strane Bosne biće građena u trećoj fazi izgradnje trase autoputa. Nije bilo razloga da interes građana ne bude ispoštovan, poručio je  Milorad Dodik. 

"Ovo je divan kraj i divni ljudi i treba da uložimo napore da komunikacijski otvorimo, a ne da autoput bude mjesto koje će zatvoriti prostor. Koliko ja se razmuijem traži se ovdje direktno prikopčavanja na autoput petlja i to će biti urađeno“, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ima vremena da petlja bude uvrštena u projekat, kažu u preduzeću Autoputevi Srpske. Dio na kome će biti gradiće se dogodine. Prelaziće prugu, što je izazov za projektante. 

"Moramo voditi računa o razmaku između regionalnog puta i pruge priuge i autoputa i tog nekog nadvožnjaka koji zreba da pređe preko pruga, pruga je zahtjevna jer imaju dalekovodi i moramo da vodimo računa gdje regionalni put dovoljno visok u odnosu na prugu da se može najbolje uklopiti“, Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Vodiće se računa i o zemljištu uz trasu. Grad Doboj osim petlje podnio je još jednu inicijativu. 

"Grad je inicrao još uređenje korita rijeke Lukavice i to je u planu da se pet km uzvodno se ukoriti rijeka Lukavica kako ne bi plavila i pravila porbleme na poljoprivrednom zemljištu uz autoput“, kaže Boris Jerinić, novoizabrani gradonačelnik Doboja.

Zato se mještani ne bune ni što će ostati bez 1200 hektara zemljišta. Nije im važno ni u kom mjestu bi mogao da bude priključak. 

"Zašto bi neko išao odavde 50 - 100 km da bi se priključio na cesti koja vodi za Jadransko more“, kaže Sevlid Hurtić iz Grapskae. 

"Međutim izgradnom infrastruktirnih objekata, pristupnih puteva uređenje kanala kanalske mreže, smatramo da če na površinama koje ostanu doći do povećanja prinosa“. 

Uskoro počinje gradnja prve trase, duge oko šest kilometara od Tovire do Kostajnice. Sljedeća je dalje prema Putnikovom Brdu. Novac za treću fazu očekuje se ove godine, a radovi počinju iduće. Njen dio biće i trebavska petlja, čija bi gradnja mogla da košta 3 do 4 miliona maraka.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм