Posljednja balkanska virdžina

Stana zbog obećanja ocu nikad nije bila s muškarcem

  • Izvor: Stil Kurir
  • 23.12.2023. 13:59

Stana Cerović, bila je zakleta djevica (virdžina) i najvjerovatnije posljednji izdanak neobične porodične običajne prakse koja je postojala na Balkanu.

Prema ovoj tradiciji, djevojčicama je ili oduzimano pravo da odrastu u žene, ili su se same odricale njega i preuzimale rodnu ulogu muškaraca u društvu.

Ova pojava je, osim u zabačenim selima Crnoj Gori, bila tipična i kod Albanaca na Kosmetu, u sjevernoj Albaniji, kod Malisora i na području Kninske Krajine, gdje je bilo sramota nemati muškoga poroda, baš kao i u Gusinju.

Običajna praksa još od srednjeg vijeka nalagala je da ukoliko glava stroge patrijarhalne porodice premine i ne ostavi za sobom nijednog muškog nasljednika, jedna od kćerki postaje - muškarac.


Stepić: Granica Republike Srpske sa FBiH ima zaštitnu ulogu

Stepić: Granica Republike Srpske sa FBiH ima zaštitnu ulogu

Jedinstvena balkanska porodična tradicija vremenom je postala opšteprihvaćena praksa, jer se nije kosila ni sa jednom od tri glavne religije koje se praktikuju u regionu Balkana: pravoslavljem, islamom i rimokatoličanstvom.

Ona je bila muško u svakom smislu

U vrijeme Stanine smrti, prije sedam godina, ona je bila poznata kao posljednja takva žena/muškarac u zemlji. Koliko ih je još i da li ih ima, nije poznato, ali jedno je izvjesno: zbog priče koja ju je pratila, Stana je bila najpoznatija crnogorska virdžina.

Stana Cerović rođena je 1936. godine u selu kod Šavnika u Crnoj Gori, kao kćerka Ande i Milivoja Cerovića. Kako je već imala tri sestre i dva brata koja su preminula u djetinjstvu, prema navodima na Vikipediji, Cerovićeva je ocu dala obećanje da će da nastaviti da čuva porodicu i da živi kao muškarac.

Počela je da se oblači kao muško i da se druži samo sa muškim društvom. Već sa pet godina je propušila, a sa sedam je uveliko obrađivala očevu zemlju.


Prasići poskupljuju i dalje: Еvo kolika je cijena sada

Prasići poskupljuju i dalje: Еvo kolika je cijena sada

Njena majka je u početku pružala veliki otpor suprugu što nameće njihovoj najmlađoj kćerki muške osobine, jer ju je ovaj fizički jačao i pretvarao u muškarca, i sve do Stanine zakletve neprestano je pokušavala da promijeni njeno oblačenje i utiče na poslove koje je obavljala. Međutim, Stana je već stekla sve tradicionalno muške vještine, uključujući i pucanje.

Njen zavjet na celibat i obećanje da će čuvati majku, sestre i imanje porodice bile su njen lični i doživotni izbor. Zapravo, to je ujedno bio i jedini način da žena naslijedi porodično bogatstvo.

Strast prema lovu i streljaštvu nastavila je da njeguje cijeli život. Poznata kao Cerović (u muškom rodu) obično je sa muškarcima učestvovala u lovu na vukove, mada nikada nije stekla lovačku dozvolu. Kad je u obližnjem selu osnovano streljačko društvo, prijavila se za članstvo, ali je odbijena.

Legenda kaže da je jednom prilikom klub organizovao turnir u lovu, i da je Stana, kad je vidjela da svi muškarci promašuju cilj, istupila iz publike i zgrabila pušku, a potom sa prvim hicem pogodila cilj. To je bio dovoljan dokaz da je bila odličan strijelac.

Život zaklete djevice

Njen život bio je tipičan život crnogorske virdžine. Kao zakleta djevica, preuzela je ulogu muškarca i ostajala neudata i bez djece tokom cijelog života.

Ali, iako su mnoge virdžine bile primorane na ovu praksu zbog porodičnih potreba ili krvne osvete, Cerović je bila ponosna na svoj muški identitet i vjerovala je da je priroda kriva za njen biološki pol. Dugo je bila glava porodice oko koje su se svi okupljali, a obećanje koje je dala ocu - nikada nije prekršila.


Na jahti zaplijenjena droga vrijedna 96 miliona, uhapšena posada

Na jahti zaplijenjena droga vrijedna 96 miliona, uhapšena posada

Cijeli život nastavila je da živi u svom selu, gajeći stoku, a sa 35 godina postala je glava porodice. Ostala je u roditeljskom domu nakon njihove smrti, gdje je čuvala svoje sestre.

"Sebe je smatrala muškarcem, a njene sestre su je tretirale kao brata", prisjetila se jednom prilikom njena rođaka Mara Cerović, kako prenosi "Nacionalna Geografija" i objasnila da se Stana nikad nije oblačila u žensku odjeću, te da su "tradicionalno ženske poslove” poput pranja veša i čišćenja, radile njene sestre.

Uz to, njena porodica je smatrala da je Stana sebe uvijek smatrala privilegovanom, a ne uskraćenom za ženski identitet. Čvrsto je vjerovala da je za ženu velika čast da preuzme ulogu muškarca, što je i vijekovima bila osnova ovog običaja.

Tako mre posljednja virdžina

No, kako su godine prolazile, smrt najbliže sestre Vukosave veoma ju je uznemirila. Stana je sa njom dijelila najveći dio svog života, a zajedno su radile i na polju, zajedno - kao brat i sestra.

Nakon što ju je u osamdesetoj godini života, tokom 2015. godine povrijedilo jedno od njenih goveda, odlučila je da rasproda svu stoku.

Tada se pojavila u intervjuu na crnogorskoj televiziji, nakon čega se cijela zemlja podigla na noge da sakupi novčanu pomoć za osiromašenu i ostarjelu virdžinu. Lokalne vlasti su joj 2016. godine organizovale preseljenje u starački dom u Risnu za starije i siromašne, a ona je ubrzo, 2. avgusta 2016. godine - preminula, piše "Stil".

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:20 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:35 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:35 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.