Snježana Novaković Bursać

Stvoriti uslove za nove mjere pronatalitetne politike

  • 24.09.2019. 13:40

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila je za Srnu da je na prvoj sjednici Glavnog odbora ove stranke među usvojenim zaključcima posebno razmatrana oblast demografske politike i da je zaključeno da postojeće mjere pronatalitetne politike u Republici Srpskoj treba revidirati i stvoriti uslove za uvođenje novih finansijskih i nefinansijskih mjera.

"Dakle, u zaključcima je navedeno da je potrebno uvesti beskamatne kredite u iznosu od 30.000 KM za mlade bračne parove, a da se otpis kredita vrši po sistemu da kada se rodi prvo dijete otpisuje se trećina, rođenjem drugog djeteta dvije trećine, a rođenjem trećeg djeteta otpisuje se cijeli iznos kredita", istakla je Bursaćeva.

Osim toga, kaže ona, Glavni odbor SNSD-a je zaključio i da je potrebno stimulisati alternativne načine stanogradnje za mlade i mlade bračne parove sa djecom, kao i da se mora iznaći način da dođe do ukidanja ili vršenja povrata PDV-a za kupovinu prvog stana u mladoj bračnoj zajednici.

"Posebno bih izdvojila činjenicu da je Glavni odbor zauzeuo stav da, imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja za rast i razvoj djece, svako dijete u Republici Srpskoj mora imati obezbijeđeno mjesto u predškolskoj ustanovi i da republičke i lokalne vlasti u narednim godinama treba zajedno da rade na ispunjenju tog cilja, kao i da je u narednih pet godina potrebno obezbijediti da boravak u predškolskim ustanovama za svu djecu u Republici Srpskoj bude besplatan", istakla je Bursaćeva.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program