Božić

Svetim liturgijama počelo obilježavanje najradosnijeg praznika

  • Izvor: SRNA
  • 07.01.2024. 11:03

Božićnim urancima i svetim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na području Prnjavora počelo je obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Protojerej stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski i starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, rekao je u obraćanju vjernicima da živjeti po Hristovom jevanđelju znači voljeti sve ljude, činiti dobro svima, radovati se sa svima i u svemu, osim u grijehu, znači vjerovati, nadati se dobru, učestvovati u Božijem stvaralaštvu.

"Danas se molimo Bogomladencu Hristu da sjaj njegovog rođenja zablista u dušama, mislima i srcima našim. Pružajući ljubav, čovjek dobrim djelima nikada ne gubi, nego prima punoću života", kaže Drinić.

On je dodao da posebno treba njegovati sposobnost međusobnog razumijevanja, poučavanja, izjednačavanja, širenja onoga što je najbolje u svakom čovjeku, da ideal kome treba da težimo bude sloboda, mir i dobra volja među ljudima.

"Obratimo se molitvom na ovaj veliki praznik Bogomladencu Hristu da u ovom našem uzburkanom svijetu zavladaju stvarni mir i dobra volja među ljudima, da proživimo od Boga nam darovani život bez straha, u međusobnoj slozi, radosti i spokoju, dobroj volji i blagostanju", rekao je Drinić.

Božićna liturgija služena je i u ukrajinskoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru.

Sveštenik Orel Zakaljuk kaže da dan Hristovog rođenja donosi vjeru, nadu i ljubav u svako ljudsko srce.

"Potrudimo se ukorijeniti ovaj praznik u naše živote i tada će se Hristos roditi u našim srcima, a zvuci anđeoske pjesme zazvučaće u našim dušama ispunjavajući ih beskrajnom radošću", rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: