SZO

Većina djece cigarete i alkohol proba sa 13 godina

  • Izvor: ATV
  • 10.05.2024. 12:07

Prvi dim cigarete ili gutljaj alkohola, većina djece probaju sa 13 godina - to su poražavajući podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

U periodu kada se djeca najviše razvijaju, konzumiranje alkohola ili cigareta i te kako može ostaviti traga, tvrdi struka. 

Adolescenti, najčešće svoj prvi dim cigarete ili čašu alkohola probaju upravo sa društvom iz škole, krijući se od roditelja. Gordana Simić kaže da pažnje i predostrožnosti nikada dosta. Razgovor sa djecom je najbolja prevencija u sprečavanju konzumacije alkohola i cigareta kojima su osnovci svakodnevno izloženi. Poručuje - roditelji trebaju biti primjer djeci šta je ispravno, a šta ne.

Škola je još jedna karika koja čini ovaj lanac. Krucijalnu ulogu u vaspitanju i odgoju djeteta, imaju učitelji i nastavnici, poručuje Brane Mikanović, pedagog i profesor na Filozofskom fakultetu.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije uključivala je mlade od 11 do 15 godina koji žive na prostoru Еvrope, Azije i Kanade, a još jedan alarmantan podatak je to da zloupotreba psihoaktivnih supstanci podjednako pogađa i dječake i djevojčice.

Pratite nas i putem Vibera