U Srpskoj

Više od 90% osnovaca ide na vjeronauku

  • Izvor: ATV
  • 05.10.2023. 19:30

Sve više je mladih koji žele da uče vjeronauku. Više od 90% osnovaca pohađa časove. Vjeroučitelji su postali omiljeni u školama, ne samo među učenicima nego i kolegama.

"Mogu da kažem da je vjeronauka zaista doživjela jedan procvat, u smislu da je predmet zaista u školama ozbiljan, predmet se izučava, ima svoje udžbenike, svoje nastavne planove i programe, i ono što je najvažnije, svaki vjeroučitelj u školi je omiljeni nastavnik“, rekao je protojerej Dragan Popović, član KO iz Еparhije zvoničko-tuzlanske.

Brojka raste i u srednjim školama. Iako je u srednjoj još uvijek izborni predmet, iz godine u godinu sve je više zainteresovanih.

"Pravoslavnu vjeronauku u Republici Srpskoj u osnovnim školama pohađa oko 92% učenika, dok u srednjim školama oko 86%. Veoma bitno je da naglasim je da je vjeronauka isto tako vraćena u srednje škole prije 5 godina i tih prvih godina od povratka pravoslavne vjeronauke u srednje škole, izučavalo je oko 82%, a sada već imamo 86%“, izjavio je Slavoljub Lukić, inspektor-prosvjetni savjetnik za pravoslavnu vjeronauku. 

Obrazovni sistem u Srpskoj je na pravom putu nakon što je prije trideset godina vraćena vjeronauka, kažu iz Republičkog pedagoškog zavoda. Jedno vrijeme bila je zanemarena, ali sada joj je vraćeno mjesto koje joj pripada, svjesni su i u Zavodu.

„Vjeronauka ima jedan poseban položaj u obrazovnom sistemu i rekla bih da je nezamjenjiva karika u pravilnom funkcionisanju škole, roditelja, ali i učenika. Vjeroučitelj je jedna posebna ličnost koja samim svojim prisustvom daje jedan specifičan ton školi, mislim da je to nešto što smo prepoznali, ne mogu reći na vrijeme, ali vratili smo se, ipak, u jednom trenutku“, smatra Slađana Tanasić, direktor Republičkog pedagoškog zavoda. 

Mnogi građani s ponosom ističu svoju vjeru, mladi priznaju da s radošću pohađaju časove vjeronauke. Ali čini se da i dalje ima onih na koje je komunističko doba ostavilo posljedice.  

„Mislim da je značajna vjera, to je naš put kroz život, naša tradicija, naše sve.“ 

„Meni znači vjeronauka, idem u crkvu i to je moja vjera, to je moje sve.“ 

„Ja sam, kako se ono kaže, u tim Titovim vodama i jednostavno kad odem recimo na izbore pa vidim učionica vjeronauke, ja se sav naježim.“ 

„To je nešto ipak najčistije. Ja bih uvijek rekla da se vrate vjeri, jer ništa ih drugo ne uči trenutno dobrom.“ 

„Ja sam išao, ali smatram da svako treba da izabere svoj put. (Sve više mladih bira vjeronauku, da li je to po Vama dobra stvar?) Smatram da jeste obzirom u kakvom društvu živimo i državi, obzirom na našu istoriju i tradiciju smatram da je to dobro.“ 

Vjeronauka nije samo predmet izučavanja, već životni put ispunjen ljubavi prema Bogu i bližnjima. Uprkos izazovima savremenog doba, pravoslavlje ostaje snažan izvor duhovne podrške i smisla za sve vjernike.  

Pratite nas i putem Vibera