Srpska kuća

Zašto Americi smeta humanost: Možete ugasiti pravno lice, ali ideju Srpske kuće ne

  • Izvor: ATV
  • 24.03.2024. 19:35

Đorđe, Stefan, Marko, Ratko i Milutin Gambelić zajedno sa roditeljima, prije više od godinu i po dana uselili su u svoju novu kuću.

Sedmočlana porodica Gambelić iz Nevesinja, tada je novi krov nad glavom dobila zahvaljujući Fondaciji Srpska kuća.

"Živjeli smo u 30 kvadrata, srećni i zadovoljni, bar nismo kriju plaćali, nismo tražili ništa nemoguće. Da je bilo nestvarno to jeste stvarno kada su nam javili da će nam, naši aktivisti preko njih smo dobijali informacije i žene iz Banjaluke, napraviti kuću ostvariti naše snove, zaista je bilo za nepovjerovati, ali eto snovi se ostvaruju", ispričala je Veliborka Gambelić.

Ovih dana, Fondacija "Srpska kuća, našla se na udaru američke administracije. Iako se bavi humanitarnim radom, fondaciji je ugašen račun u banci.

Pravnik, Dragan Dakić kaže da su targetirane sankcije rijetkost. pogađaju se slojevi stanovništva koji ništa nisu krivi i nisu odgovorni ni za šta.

"Defakto je ovim činom ugašena jedna fondacija i može se upitati zašto nekom smetaju humanitarni ciljevi i aktivnosti i na koji način sad od jednom usmjerava svoje instrumente moći na takvu djelatnost. Sasvim opravdano neko može da kaže od ljudi kojima su napravljene kuće ili kojima se prave kuće preko te fondacije - šta smeta moja porodica vama. Zašto mi to radite? Jer nominalno oni će biti žrtve", kaže Dragan Dakić, predsjednik Fondacije za porodicu Republike Srpske.

Fondacija "Srpska kuća", znajući mentalitet srpskog naroda, nastaviće da djeluje još uspješnije uprkos zatvaranju računa, poručio je Dakić.

Smatra da američke poluge moći nisu od presudnog značaja kao što je to bilo prije desetak godina.

"Vi možete da ugasite pravno lice, ali ideju koju propagira Fondacija Srpska kuća ili bilo koja naša NVO ne možete da ugasite i ona će definitivno moći da iznađe i u okviru ovakvog pravnog sistema neki svoj način i model da djeluje", dodaje Dakić.

Sankcionisanje zvaničnika je nedopustivo, a targetirane sankcije predstavljaju promašaj u cijeloj toj konstrukciji, kaže Dakić.

On je naglasio da je važno napraviti distinkciju ko će biti pogođen sankcijama i kakav je efekat njihovog uvođenja.

Gašenje računa fondacije Srpska kuća je nezakonito i čisto nasilje. Osnivač Fondacije "Srpska kuća" Gorica Dodik saopštila je da je banka zatvorila račun te fondacije, čime je onemogućen dalji rad, i naglasila da će naći način da i dalje pomažu onima kojima je to potrebno. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.