Српска кућа

Зашто Америци смета хуманост: Можете угасити правно лице, али идеју Српске куће не

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2024. 19:35

Ђорђе, Стефан, Марко, Ратко и Милутин Гамбелић заједно са родитељима, прије више од годину и по дана уселили су у своју нову кућу.

Седмочлана породица Гамбелић из Невесиња, тада је нови кров над главом добила захваљујући Фондацији Српска кућа.

"Живјели смо у 30 квадрата, срећни и задовољни, бар нисмо крију плаћали, нисмо тражили ништа немогуће. Да је било нестварно то јесте стварно када су нам јавили да ће нам, наши активисти преко њих смо добијали информације и жене из Бањалуке, направити кућу остварити наше снове, заиста је било за неповјеровати, али ето снови се остварују", испричала је Велиборка Гамбелић.

Ових дана, Фондација "Српска кућа, нашла се на удару америчке администрације. Иако се бави хуманитарним радом, фондацији је угашен рачун у банци.

Правник, Драган Дакић каже да су таргетиране санкције ријеткост. погађају се слојеви становништва који ништа нису криви и нису одговорни ни за шта.

"Дефакто је овим чином угашена једна фондација и може се упитати зашто неком сметају хуманитарни циљеви и активности и на који начин сад од једном усмјерава своје инструменте моћи на такву дјелатност. Сасвим оправдано неко може да каже од људи којима су направљене куће или којима се праве куће преко те фондације - шта смета моја породица вама. Зашто ми то радите? Јер номинално они ће бити жртве", каже Драган Дакић, предсједник Фондације за породицу Републике Српске.

Фондација "Српска кућа", знајући менталитет српског народа, наставиће да дјелује још успјешније упркос затварању рачуна, поручио је Дакић.

Сматра да америчке полуге моћи нису од пресудног значаја као што је то било прије десетак година.

"Ви можете да угасите правно лице, али идеју коју пропагира Фондација Српска кућа или било која наша НВО не можете да угасите и она ће дефинитивно моћи да изнађе и у оквиру оваквог правног система неки свој начин и модел да дјелује", додаје Дакић.

Санкционисање званичника је недопустиво, а таргетиране санкције представљају промашај у цијелој тој конструкцији, каже Дакић.

Он је нагласио да је важно направити дистинкцију ко ће бити погођен санкцијама и какав је ефекат њиховог увођења.

Гашење рачуна фондације Српска кућа је незаконито и чисто насиље. Оснивач Фондације "Српска кућа" Горица Додик саопштила је да је банка затворила рачун те фондације, чиме је онемогућен даљи рад, и нагласила да ће наћи начин да и даље помажу онима којима је то потребно. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: