Bijeljina

Zašto kasne subvencije za boravak djece u vrtićima?

  • Izvor: ATV
  • 04.12.2023. 19:23

Već nekoliko mjeseci nema isplate subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima. Skupština grada je ovaj vid pomoći roditeljima izglsala još 2021. Potrebnu dokumentaciju vrtići su dostavili, ali novca na računima roditelja nema.

"Česta su pitanja roditelja šta se dešava, jer u prethodnom periodu, koliko mi imamo informaciju to baš se ne isplaćuje redovno i već dva ili tri mjeseca da nije bilo priliva sredstava od Gradske uprave prema roditeljima, korisnicima usluga privatnih predškolskih ustanova", rekao je Goran Gašić, direktor vrtića "Dragan i Zoran".

2021. godine subvencije su bile 10%, početkom ove godine su povećane na  20%. U septembru su ponovo povećane na 30%, ali od tada i nema uplata. Za to vrijeme su iz budžeta vršene milionske realokacije od strane gradonačelnika. Preko djece ne smije da se lomi politika, kaže predsjednik Skupštine grada. 

"Apsolutno ima sve preduslove da budu isplaćene. Da li je opet razlog neke političke prirode, zato što je to Skupština usvojila, pa gradonačelnik neće da isplati, u svakom slučaju mislim da nije prihvatljivo i da nema opravdanja i izgovora da djeca ispaštaju zbog bilo čega", rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Zašto nema isplata, odgovorio je gradonačelnik Ljubiša Petrović i to na Fejsbuku. 

"Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar biće isplaćene po sprovedenoj proceduri za rebalans budžeta, dakle kraj decembra i prva polovina januara jer nisu inicijalno obezbijeđena finansijska sredstva za povećanje subvencija sa 20% na 30%", rekao je Ljubiša Petović, gradonačelnik Bijeljine.

Nacrt rebalansa budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu još nije dostavljen Skupštini grada na razmatranje i usvajanje. S obzirom na dosadašnju saradnju gradonačelnika i Skupštine grada, postoji rizik da rebalans budžeta uopšte ne bude na dnevnom redu do kraja ove godine.  


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: