Ministarstvo finansija

Američki budžetski deficit obara rekorde: Izdaci za kamate veći nego za odbranu

  • 14.12.2023. 16:06

Deficit američkog saveznog budžeta porastao je za 26 odsto u novembru u odnosu na godinu ranije i iznosio je 314 milijardi dolara, što je najveći mjesečni rekord od marta, saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija, uz napomenu da je rast podstaknut znatno većim troškovima kamata i drugim izdacima.

Еkonomisti koje je anketirao Rojters procijenili su da će deficit za drugi mjesec fiskalne godine iznositi 301,05 milijardi dolara. Federalni prihodi u novembru porasli su za 23 milijarde dolara na 275 milijardi dolara, što je povećanje od 9% u odnosu na godinu ranije.

Rashodi su se sa 88 milijardi dolara povećali na 589 milijardi dolara, što je 18% više nego godinu dana ranije.

Zalužni od Pentagona tražio 17 miliona granata i 400 milijardi dolara?!

Zalužni od Pentagona tražio 17 miliona granata i 400 milijardi dolara?!

Plaćanje kamata na dug američke vlade iznosilo je 25 milijardi dolara. Troškovi servisiranja duga porasli su od marta 2022. kada su Federalne rezerve počele da naglo povećavaju troškove zaduživanja i da dižu kamate kako bi obuzdale inflaciju, povećavši referentnu kamatnu stopu za 5,25 procentnih poena, piše Rojters.

Izdaci za kamate na dug u novembru, od 80 milijardi dolara, premašili su izdatke od 66 milijardi dolara za nacionalnu odbranu, što je 8 milijardi više nego godinu dana ranije. Izdaci za državni program zdravstvenog osiguranja Mediker takođe su porasli za 8 milijardi dolara, na 93 milijarde dolara, dok su izdaci za državni program za siromašne i invalide porasli sa dvije milijarde dolara na čak 50 milijardi.

Njemačka u budžetskoj krizi, ostala uskraćena za 60 milijardi evra

Njemačka u budžetskoj krizi, ostala uskraćena za 60 milijardi evra

Najveći izdatak bio je 122 milijarde dolara za mjesečne isplate socijalnog osiguranja.

Deficit je od početka godine za fiskalnu 2024. porastao za 13% na 381 milijardu dolara, u odnosu na 336 milijardi dolara u uporedivom periodu godinu dana ranije, prenosi RT.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program