Министарство финансија

Амерички буџетски дефицит обара рекорде: Издаци за камате већи него за одбрану

  • 14.12.2023. 16:06

Дефицит америчког савезног буџета порастао је за 26 одсто у новембру у односу на годину раније и износио је 314 милијарди долара, што је највећи мјесечни рекорд од марта, саопштило је у уторак Министарство финансија, уз напомену да је раст подстакнут знатно већим трошковима камата и другим издацима.

Економисти које је анкетирао Ројтерс процијенили су да ће дефицит за други мјесец фискалне године износити 301,05 милијарди долара. Федерални приходи у новембру порасли су за 23 милијарде долара на 275 милијарди долара, што је повећање од 9% у односу на годину раније.

Расходи су се са 88 милијарди долара повећали на 589 милијарди долара, што је 18% више него годину дана раније.

Залужни од Пентагона тражио 17 милиона граната и 400 милијарди долара?!

Залужни од Пентагона тражио 17 милиона граната и 400 милијарди долара?!

Плаћање камата на дуг америчке владе износило је 25 милијарди долара. Трошкови сервисирања дуга порасли су од марта 2022. када су Федералне резерве почеле да нагло повећавају трошкове задуживања и да дижу камате како би обуздале инфлацију, повећавши референтну каматну стопу за 5,25 процентних поена, пише Ројтерс.

Издаци за камате на дуг у новембру, од 80 милијарди долара, премашили су издатке од 66 милијарди долара за националну одбрану, што је 8 милијарди више него годину дана раније. Издаци за државни програм здравственог осигурања Медикер такође су порасли за 8 милијарди долара, на 93 милијарде долара, док су издаци за државни програм за сиромашне и инвалиде порасли са двије милијарде долара на чак 50 милијарди.

Њемачка у буџетској кризи, остала ускраћена за 60 милијарди евра

Њемачка у буџетској кризи, остала ускраћена за 60 милијарди евра

Највећи издатак био је 122 милијарде долара за мјесечне исплате социјалног осигурања.

Дефицит је од почетка године за фискалну 2024. порастао за 13% на 381 милијарду долара, у односу на 336 милијарди долара у упоредивом периоду годину дана раније, преноси РТ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм