"Цијели свијет не може да прикупи толико"

Залужни од Пентагона тражио 17 милиона граната и 400 милијарди долара?!

  • 04.12.2023. 13:57

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни затражио је од америчког министра одбране Лојда Остина 17 милиона граната и од 350 до 400 милијарди долара за "деокупацију Украјине", пише "Украјинска правда", позивајући се на извор упознат са садржајем преговора током недавне посјете шефа Пентагона Кијеву.

Америчком госту су указали на поменуте планове и рачунице на дуге стазе Генералштаба Оружаних снага Украјине. 

Бугарска се предомислила: Не шаљу оружје Украјини!

Бугарска се предомислила: Не шаљу оружје Украјини!

"Остину је речено да је земљи потребно 17 милиона граната. Био је, благо речено, изненађен, јер цијели свијет не може да прикупи толико граната", прецизира извор.

Осим тога, Залужни се наводно пожалио Остину на мијешање канцеларије украјинског предсједника Владимира Зеленског у команду и контролу војске.

Кличко подржао Залужног: Украјинска војска је у ћорсокаку!

Кличко подржао Залужног: Украјинска војска је у ћорсокаку!

Раније је шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен признала да Европска унија није у стању да испуни свој план да произведе милион граната 2023. године, али је обећала да ће 2024. године ЕУ сигурно да повећа производњу на милион годишње.

Украјина на прекретници: Зеленски тоне све дубље!

Украјина на прекретници: Зеленски тоне све дубље!

Остин је дао слична обећања, рекавши да је Вашингтон повећао финансирање производње муниције за 50 одсто. Међутим, како је пренијела америчка ТВ мрежа Еј-Би-Си, америчке испоруке артиљеријских граната Украјини смањене су за "више од 30 одсто" од почетка палестинско-израелског сукоба, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.