Предсједник ставио вето

Бугарска се предомислила: Не шаљу оружје Украјини!

  • 04.12.2023. 11:03

Бугарски предсједник Румен Радев ставио је вето на закон о ратификацији споразума о бесплатном трансферу стотину оклопних транспортера Украјини, како би се детаљније размотрио, наводи се на сајту политичара.

Парламентарци су се успротивили пребацивању оклопних транспортера и оптужили власти да бесплатно пребацују опрему, што ће на крају морати да плати Софија.

Као образложење се наводи да народни посланици нису били довољно упознати са конкретним параметрима донације, што их лишава могућности да објективно процјене да ли опрема која је дата више није неопходна.

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

"Руководим се увјерењем да безбједност, здравље и живот бугарских грађана треба да буду на првом мјесту", истиче предсједник Бугарске и појашњава да би оклопна транспортна опрема, која је требало да оде у Украјину, могла да се користи за заштиту бугарске границе и за пружање помоћи становништву у случају катастрофа и удеса и да се користи у тешко доступним подручјима.

Народна скупштина Бугарске је 22. новембра ратификовала споразум између Министарства унутрашњих послова земље и Министарства одбране Украјине о бесплатном давању партије старих оклопних транспортера Кијеву. То је учињено приликом одлучивања о додатној војно-техничкој подршци Оружаним снагама Украјине.

Према споразумима, украјинска страна је требало да добије оклопна возила са постојећим наоружањем, као и резервне дијелове за њихово одржавање. Ријеч је о око 100 оклопних транспортера произведених прије отприлике 40 година. Бугарске снаге безбједности их не користе и чувају се у магацинима бугарског Министарства унутрашњих послова.

Руси туку из свих оружја: Уништено командно мјесто украјинске ваздушне одбране!

Руси туку из свих оружја: Уништено командно мјесто украјинске ваздушне одбране!

Москва је више пута истицала да војна помоћ западних земаља не слути на добро Украјини и само продужава сукоб. Истовремено, транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)