Дњепар

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

  • Извор: Индекс
  • 04.12.2023. 10:15

Један војник са прве линије дао је отрежњујући приказ украјинске војске надјачане у броју људи и количини оружја те њихових напора да задрже своја упоришта на источној обали ријеке Дњепар.

Неколико стотина украјинских војника прешло је ријеку у оквиру контраофанзиве.

Под немилосрдном руском ватром, војник је провео неколико седмица на руској страни ријеке док је Украјина покушавала успоставити мостобран око села Кринки.

"Би Би Си" га није именовао како би заштитио његов идентитет.


Министар полиције: Вањин отац организовао отмицу рођене кћерке!

Министар полиције: Вањин отац организовао отмицу рођене кћерке!

Његов извјештај, послат путем апликације за размјену порука, говори о разнесеним војним чамцима, неискусним војницима који долазе као појачање и осјећају напуштености од стране украјинских војних команданата.

Украјинска војска је одбила да коментарише наводе, позивајући се на сигурносне разлоге.

"Цијели ријечни прелаз је под сталном ватром. Видио сам чамце с мојим саборцима како једноставно нестају у води након што су погођени, заувијек изгубљени у ријеци Дњепар", казао је украјински војник. 

"Кад смо стигли, непријатељ је чекао"

"Морамо носити све са собом – агрегате, гориво и храну. Када постављате мостобран, треба вам пуно свега, али снабдијевање није била предвиђена за ово подручје. Мислили смо како ће непријатељ побјећи и да ћемо онда моћи мирно превести све што нам треба, али није тако испало", нагласио је. 

"Када смо стигли на (источну) обалу, непријатељ је чекао. Руси које смо успјели заробити рекли су да су њихове снаге добиле дојаву о нашем искрцавању па су, кад смо стигли тамо, тачно знали гдје нас могу пронаћи. Бацили су све на нас - артиљерију, минобацаче и бацаче пламена. Мислио сам да никад нећу изаћи", додао је. 

Ипак, неколико стотина маринаца успјело се укопати, дјелимично потпомогнуто украјинском артиљеријском ватром са виших, западних обала Дњепра.

Ријека раздваја дијелове Херсонске области на југу земље под руском контролом и дијелове под украјинском контролом.

Несугласице између Зеленског и Залужног

Главни штаб Украјине извијестио је у свом јучерашњем извјештају да украјинске снаге одржавају своје положаје на источној обали Дњепра и наносе "штету непријатељу".

Међутим, свједочанство овог војника открива подјеле између украјинске владе и њених генерала.


Ово је мушкарац чије је тијело пронађено поред Вањиног

Ово је мушкарац чије је тијело пронађено поред Вањиног

Украјински врховни командант Валериј Залужни рекао је часопису "Економист" у новембра да су "баш као у Првом свјетском рату, достигли ниво технологије која их ставља у пат-позицију".

Кабинет предсједника Зеленског брзо је укорио генерала због његових коментара, негирајући да је на бојном пољу дошло до застоја.

"Сваки дан смо сједили у шуми и трпјели надолазећу ватру. Били смо заробљени - путеви и стазе су препуне мина. Руси не могу контролисати све, а ми то користимо. Али њихови дронови непрестано зује у ваздуху, спремни за напад чим виде покрет. Снабдијевање је било најслабија карика. Руси су надзирали наше линије снабдијевања, па је постало теже - стварно је недостајало питке воде, упркос нашим испорукама бродовима и дроновима", објаснио је украјински војник. 

"Пуно тога смо сами платили - сами смо купили генераторе, преносне пуњаче и топлу одјећу. Сада долазе мразеви, биће само горе - стварна ситуација се заташкава, тако да нико ништа неће промијенити. Нико не зна циљеве. Многи вјерују да нас је команда једноставно напустила. Дечки вјерују како је наше присуство имала више политички него војни значај. Али ми смо само радили свој посао и нисмо улазили у стратегију", наставио је, преноси "Индекс".

Руски војници се такође жале

Нема сумње да је прелазак преко ријеке Дњепар натјерао Русе да прерасподјеле дио својих снага са других дијелова фронта, као што су њихови добро брањени положаји у Запорошкој области, гдје се Кијев надао да ће прије доћи до пробоја.


Хрватица се заљубила у Србина, реакција њеног оца ју је шокирала

Хрватица се заљубила у Србина, реакција њеног оца ју је шокирала

"Би Би Си Русија" је недавно разговарао с неким руским војницима који бране обалу ријеке у том подручју. 

Они су поручили како премјештање руских војника представља "самоубиство", рекавши да су изгубили много људи у борби и како не могу отјерати Украјинце са њиховог упоришта.

Украјинска војска тврди да жели гађати руске линије снабдијевања и присилити их да се одмакну довољно од ријеке да заштити цивиле од гранатирања.

"Углавном су наши губици били посљедица грешака - неко се није довољно брзо попео у тај ров; други се лоше сакрио. Али захваљујући нашим љекарима, ако повријеђеног војника успијемо одвести медицинарима - биће спашен. Они су титани, богови. Али не можемо извући остатке погинулих. Једноставно је преопасно", истакао је украјински војник.

Хиљаде Украјинаца побјегло од мобилизације

"Истовремено наше беспилотне летјелице и пројектили наносе непријатељу велике губитке. Једном смо заробили ратне заробљенике, али гдје их ставити, ако немамо начина да пређемо ријеку чак ни с властитим повријеђеним саборцима", запитао се.

Као и на сваком другом дијелу фронта, и ова се операција претворила у битку исцрпљивања.

Док Русија попуњава своје редове војним обавезницима и помилованим затвореницима, Украјина се бори да нађе људство које јој је потребно.


Метеоролог за АТВ открива: Каква ће бити зима и да ли ће бити снијега

Метеоролог за АТВ открива: Каква ће бити зима и да ли ће бити снијега

Недавно истраживање "Би Би Сија" показало је да је готово 20.000 мушкараца побјегло из Украјине од почетка руске инвазије пуног опсега како би избјегли регрутацију.

"Овдје је требало бити постављено неколико бригада, а не поједине чете – једноставно немамо довољно људи. Има пуно младих међу нама. Требају нам људи, али обучени људи, а не ови зелени које сада имамо. Има момака који су само три седмице тренирали, а успјели су пуцати само неколико пута", пожалио се украјински војник.

Украјинска контраофанзива доживјела неуспјех

"То је тотална ноћна мора. Прије годину дана не бих то рекао, али сад ми је, опростите, доста. Давно су дошли сви који су хтјели ићи у ратне добровољце - сада је тешко намамити људе новцем. Сада нам долазе они који нису успјели побјећи од мобилизације. Смијаћете се овоме, али неки наши маринци не знају ни пливати", додао је. 

Село Кринки претворено је у рушевине. Призори опипљивог олакшања када су прије годину дана ослобођени град Херсон и дијелови Харковске области још се нису поновили.


Пекинг: Амерички брод илегално ушао у кинеске воде, нарушен суверенитет Кине!

Пекинг: Амерички брод илегално ушао у кинеске воде, нарушен суверенитет Кине!

Умјесто тога, украјинске побједе своде се на заузимање малих комада девастиране и напуштене земље.

Због тога је аргументе предсједника Зеленског за дугорочну подршку Запада теже политички продати.

Међутим, без обзира на то, борба анонимног војника ускоро ће се наставити.

"Извукао сам се с потресом мозга од мине, али један мој колега није успио – од њега је остала само кацига. Осјећам се као да сам побјегао из пакла, али дечки који су нас замијенили прошли пут су упали у још већи пакао од нас. Али слиједи сљедећа ротација. Ускоро ћу поново прећи ријеку", закључио је.

Пратите нас и путем Вибера