Републички хидрометеоролошки завод

Метеоролог за АТВ открива: Каква ће бити зима и да ли ће бити снијега

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2023. 08:58

Милица Ђорђевић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода, рекла је за АТВ јутро да прогнозе наговјештавају да ће и ова зима бити топлија од просјека, али ћемо ипак уживати и снијегу.

Говорећи о високим температурама током претходног викенда, Ђорђевићева је рекла да су оборени температурни рекорди. Према првим информацијама, Бијељина и Приједор су забиљежили нове рекорде за апсолутну максималну температуру, што се тиче децембра.

Два минута ужаса: Милиони погледали снимак, никоме није јасно како је момак преживио

Два минута ужаса: Милиони погледали снимак, никоме није јасно како је момак преживио

„У Бијељини је било 24,6 степени, на самом почетку децембра, заиста необично. Уз све то, било је доста вјетровито, удари вјетра 1. и 2. у нижим предјелима су ишли до 90 километара на час, а у вишим предјелима преко 100. Највећи удари вјетра су забиљежени на Сокоцу, гдје је био чак 110 километара на час. Вјетрови изнад 60 километара на час се сматрају олујним, а изнад 103 орканском олујом“, истакла је Ђорђевићева.

У суботу је дошло до нагле промјене времена, кренула је киша, пад температуре, а у ноћним сатима је било и снијега.

Није неуобичајено да се дешавају јаки вјетрови у нашем региону, навела је она, али оно што је мало необично јесте да се ове године то пречесто дешава и углавном имају све јаче брзине. Каже да су ове године имали око 35 упозорења због јаког вјетра.

Температура пала на -50 у овом дијелу свијета

Температура пала на -50 у овом дијелу свијета

„Дефинитивно се клима мијења и главне одлике климатских промјена управо јесте то, с једне стране ће бити све топлије, а с друге стране, појава тих екстремних догађаја ће бити све чешћа. Сада имамо чак и у једном мјесецу, а поготово у једној години читав низ екстремних догађаја који иду из крајности у крајности, и заиста је тешко навићи се на то“, рекла је Ђорђевићева за АТВ јутро.

Сутра нас очекује ново наоблачење, мијешаће се киша и снијег. У нижим крајевима се може очекивати до 5 центиметара снијега, а на планинама око десетак.

„Дакле, биће мало снијега, али далеко од тога да ће се он задржавати и да ће правити значајнији сњежни покривач. Од четвртка поново углавном суво, имаћемо поново смјену топлијих и хладнијих периода. Још увијек немамо наговјештај за праву, озбиљну зиму. Што се тиче сњежних падавина, оне су задњих неколико година постале све мање и мање у нашем региону, можемо рећи и права ријеткост“, подсјетила је.

Трагали за олупином авиона МХ370, нашли нешто неочекивано

Трагали за олупином авиона МХ370, нашли нешто неочекивано

Сезонске прогнозе наговјештавају да ће ова зима опет бити топлија од просјека, али ће ипак бити више снијега у односу на претходне двије, три зиме.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина