Природне љепоте

Мирисна сезона: Почело брање липе

  • 09.07.2025. 11:12

Липа је у пуном цвату и право је вријеме за искористити њена љековита својства. Доносимо вам једноставан рецепт за сок који враћа у дјетињство.

Вријеме је за липу: Ево када и како је брати уз једноставан рецепт за сок. Ових се дана зраком интензивно шири опојни мирис липе .Позната по свом њежном мирису и љековитим својствима, вијековима заузима важно мјесто у народној медицини и кућној употреби. Њезини цвјетови не само да уљепшавају крајолик крајем прољећа, већ се и користе за припрему чајева, тинктура и све популарнијег домаћег сока.

Када и како брати липу?

Идеално вријеме за брање липе је у касно прољеће или рано љето односно од краја маја до почетка јула, овисно о регији и временским приликама. Липа се бере кад је у пуном цвату, а најбољи су сунчани и сухи дани, током јутарњих сати, након што се роса осуши јер је тада концентрација етеричних уља највиша.

Липа - дрво љубави умирује и штити од прехладе.

Беру се цвјетови с брактејом (оним свијетлозеленим листићем уз цвијет), док су још свјежи и мирисни. Важно је избјегавати оне који су почели тамнити или вену јер губе љековитост.

Липу након брања немојте прати, али пазите гдје је берете, да је удаљена од путева и мјеста гдје се прска пестицидима. Одрежите само цвјетиће липе, односно одстраните листиће.

Рецепт за сок:

Иако постоје бројне верзије и рецепти за израду домаћег сока, ми вам доносимо онај најједноставнији који враћа у дјетињство. Можете се поиграти па додати још неких окуса (наранџа, лаванда или неко друго љековито биље) али немојте претјеривати како не би преузело главни окус липе.

Цвјетове берите ујутро након што се роса осуши. 

За израду домаћег сока од липе бит ће вам потребно 40-50 цвјетова (с брактејом), 3 l воде, 3 лимуна (нарезана на кришке), 2 kg шећера и 1 врећица лимунске киселине (око 10 g).

Припрема: У већу посуду ставите цвјетове липе и нарезане кришке лимуна. Прелијте то хладном водом и додајте лимунску киселину. Покријте и оставите да стоји 24 сата на хладном и тамном мјесту. Након што прође то вријеме, проциједите кроз газу или густо сито. Затим загријте, додајте шећер и мијешајте док се потпуно не отопи. Улијте сируп у стерилизоване боце и чувајте на хладном. Боце можете стерилизирати тако да их претходно оперете и загријете у рерни на 50 - 60 °C (зависно о јачини рерне).

Сок је одличан разријеђен с водом или минералном водом, а може се користити и као додатак коктелима и десертима.

Осим за сок, липа се може осушити и користити за чај против несанице, кашља и прехладе. За чај се након брања цвјетови суше на прозрачном, сјеновитом мјесту у танком слоју, без излагања изравном сунцу. Када постану крхки на додир, спремни су за стављање у папирнате врећице или боце.

(Агроклуб)


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: