Propada rekordan broj velikih kompanija

Bankrot za bankrotom u Njemačkoj!

  • Izvor: Agencije
  • 27.11.2023. 21:29

U njemačkoj privredi sve je više slučajeva velikih bankrota, prema studiji kreditnog osiguranja Alijanc trejd (Allianz Trade).

"Velike insolventnosti su se ove godine vratile i na rekordnom su kursu, kakav je bio 2020", rekao je stručnjak Alijanc trejda Maksim Lemerle.

U dosadašnjem toku godine je posebno velikih bankrota bilo i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje.

"Situacija je kritična": "Folksvagen" prevremeno penzioniše zaposlene?

Alijanc trejd pod velikim insolventnostima podrazumijeva bankrot preduzeća čiji je godišnji promet najmanje 50 miliona evra, prenosi DPA.

Broj velikih bankrota je sa 45 velikih slučajeva već u prvih devet mjeseci ove godine krenuo putem iz 2020. Prošle godine je za isti period bilo 26 velikih bankrota, a pretprošle 17.

Rekordna je bila 2020, kada je bilo najviše slučajeva od 2016. Čitave prve pandemijske godine bilo je 58 slučajeva, a u prva tri tromjesečja 44.

"Bez jeftinog ruskog gasa Njemačkoj prijeti deindustrijalizacija"

Sada je do ovog septembra u stečaj otišlo 12 velikih tekstilnih preduzeća i modnih trgovina, a uz njih i šest klinika.

"To se uklapa u podatke Njemačkog instituta za bolnice (DKI), prema kojima dvije trećine njemačkih klinika svoju finansijsku situaciju trenutno opisuje kao lošu ili veoma lošu, a među njima je klinika srednje veličine čak i više", kažu u Alijanc trejdu.

U mašinogradnji sa pet slučajeva, kao i u metalskom sektoru sa četiri i građevini sa tri je isto bilo pojedinih velikih bankrotstava.

Moguće i do 100.000 otkaza - Talas bankrota prijeti građevinskom sektoru u Njemačkoj

Moguće i do 100.000 otkaza - Talas bankrota prijeti građevinskom sektoru u Njemačkoj

Međutim, kada se uzmu u obzir preduzeća svih veličina najviše bankrotstava je u građevini, potom u trgovini i sektoru usluga.

"Trgovina pritom bilježi najsnažniji rast broja slučajeva (...), kao i ugostiteljstvo koje pokazuje slabost, čak i prije uvećanja PDV-a."

Ugostitelji su zbog pandemijske krize plaćali manji PDV od sedam osto, ali s početkom sljedeće godine vraćaju se na redovan od 19 odsto.

Pratite nas i putem Vibera