Rim

Cijena još jedne namirnice ide u nebo

  • Izvor: Agencije
  • 12.03.2024. 15:22

Posljednjih godina sve više namirnica nenormalno poskupljuje, a sada postoje najave da će cijena još jedne otići u nebo.

Banane će postajati sve skuplje kako globalna temperatura bude rasla usljed klimatskih promjena, rečeno je danas na Svjetskom forumu o bananama u Rimu.

Forum je organizovan kako bi se stručnjaci pozabavili problemima s kojima se suočavaju uzgajivači ovog voća, čije nestašice se osjećaju u Velikoj Britaniji, prenosi "Bi Bi Si".

Snabdijevanje bananama može da se nosi s kratkoročnim vremenskim nepogodama, ali eksperti upozoravaju na rastuće pretnje od globalnog zagrijavanja i bolesti koje se zbog njega brže šire.


Još jedna evropska zemlja odlučna: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu!

Još jedna evropska zemlja odlučna: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu!

Kako je rečeno, najviše glavobolja zadaje gljivična infekcija banana koja se premjestila iz Australije i Azije u Afriku i Južnu Ameriku, a koja se najviše širi poplavama i kroz jake vjetrove.

"Ako ne bude velikog povećanja snabdijevanja, predviđam da će cijene banana ostati relativno visoke u dolazećim godinama", rekao je ekonomista Svjetskog foruma o bananama Paskal Liu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: