Sastanak Viškovića sa Kinezima

''Do kraja godine trebao bi biti zaključen ugovor o finansiranju izgradnje HЕ Bistrica''

  • Izvor: ATV
  • 08.11.2023. 14:41

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske „Еksim“ banke i kompanije „AVIK“, kojoj je povjerena izgradnja hidroelektrane „Bistrica“.

U okviru završnih pregovora o zaključenju ugovora o kreditiranju, izraženo je obostrano očekivanje da bi do kraja ove godine trebao biti zaključen ugovor o finansiranju izgradnje ovog, hidroenergetskog objekta koji se gradi u donjem toku rijeke Bistrice u blizini Foče.

Višković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane, koja će raspolagati sa instalisanom snagom od 39 megavat časova. 

Šulić: Srpska posebno otvorena za kineske investitore

Šulić: Srpska posebno otvorena za kineske investitore

Premijer je istakao da je Vlada i na ovom sastanku izrazila snažnu privrženost projektu izgradnje HЕ „Bistrica“, za kojeg smatra da je od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Еlektroprivrede Republike Srpske.

On se zahvalio kineskim partnerima na uspješnoj saradnji na realizaciji ovog projekta, u procijenjenoj vrijednosti od 103 miliona evra. 

Tokom sastanka, premijer Višković ukazao je da je ovaj projekt dogovoren sa kompanijom „AVIK“ tokom njegove, ranije službene posjete Kini, zajedno sa dogovorom o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koji će, takođe, graditi ova kompanija.

Naložena inspekcija u BiH zbog Koka-Kole

Naložena inspekcija u BiH zbog Koka-Kole

''Uspješna realizacija ove investicije, koja se gradi planiranom dinamikom, predstavlja još jednu potvrdu odlične saradnje sa kineskim kompanijama i bankama, koje su jedan od naših najvažnijih partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, poput ovog'', istakao je Višković.

Li Ven, predstavnik „Еksim“ banke, istakao je da dijele privrženost realizaciji ovog projekta, ističući da su u ranijem periodu imali izuzetno uspješnu saradnju na svim projektima u koje je bila uključena kompanija „AVIK“.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministarka finansija Zora Vidović.

Republika Srpske je do sada, vlastitim sredstvima, finansirala trećinu od procijenjene vrijednosti izgradnje HЕ „Bistrica“, dok će preostali iznos biti obezbijeđen kreditnim sredstvima. 

Radovi na izgradnji ove elektrane trebali bi biti okončani početkom 2027. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.