Састанак Вишковића са Кинезима

''До краја године требао би бити закључен уговор о финансирању изградње ХЕ Бистрица''

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 14:41

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са представницима кинеске „Ексим“ банке и компаније „АВИК“, којој је повјерена изградња хидроелектране „Бистрица“.

У оквиру завршних преговора о закључењу уговора о кредитирању, изражено је обострано очекивање да би до краја ове године требао бити закључен уговор о финансирању изградње овог, хидроенергетског објекта који се гради у доњем току ријеке Бистрице у близини Фоче.

Вишковић је изразио задовољство досадашњим темпом извођења радова на градилишту будуће хидроелектране, која ће располагати са инсталисаном снагом од 39 мегават часова. 

Шулић: Српска посебно отворена за кинеске инвеститоре

Шулић: Српска посебно отворена за кинеске инвеститоре

Премијер је истакао да је Влада и на овом састанку изразила снажну приврженост пројекту изградње ХЕ „Бистрица“, за којег сматра да је од великог значаја за даље јачање капацитета Електропривреде Републике Српске.

Он се захвалио кинеским партнерима на успјешној сарадњи на реализацији овог пројекта, у процијењеној вриједности од 103 милиона евра. 

Током састанка, премијер Вишковић указао је да је овај пројект договорен са компанијом „АВИК“ током његове, раније службене посјете Кини, заједно са договором о изградњи фабрике металних цијеви у Фочи, који ће, такође, градити ова компанија.

Наложена инспекција у БиХ због Кока-Коле

Наложена инспекција у БиХ због Кока-Коле

''Успјешна реализација ове инвестиције, која се гради планираном динамиком, представља још једну потврду одличне сарадње са кинеским компанијама и банкама, које су један од наших најважнијих партнера у реализацији великих инфраструктурних пројеката, попут овог'', истакао је Вишковић.

Ли Вен, представник „Ексим“ банке, истакао је да дијеле приврженост реализацији овог пројекта, истичући да су у ранијем периоду имали изузетно успјешну сарадњу на свим пројектима у које је била укључена компанија „АВИК“.

Данашњем састанку присуствовали су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министарка финансија Зора Видовић.

Република Српске је до сада, властитим средствима, финансирала трећину од процијењене вриједности изградње ХЕ „Бистрица“, док ће преостали износ бити обезбијеђен кредитним средствима. 

Радови на изградњи ове електране требали би бити окончани почетком 2027. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.