Carine na uvoz žitarica

ЕU sprema drastične mjere

  • Izvor: Agencije
  • 20.03.2024. 09:07

Еvropska unija priprema uvođenje carina na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije, sa ciljem da razriješe zabrinutosti poljoprivrednika koji protestuju u nekoliko država članica bloka.

Očekuje se da će Еvropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 evra po toni žitarica iz Rusije i Belorusije, dok će carine od 50 odsto biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih, saopštio je Financial Times.

Takva se odluka očekuje u vrijeme kada poljoprivrednici širom ЕU demonstriraju protiv evropskog Zelenog pakta, kojim se žele ublažiti klimatske promjene, uz zahtjev da se ponovo uvedu carine na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koje je Brisel ukinuo nakon početka ruske invazije na Kijev.

Nikolić za ATV o spornim čokoladama: Obaveza da se povuče cijela serija

Nikolić za ATV o spornim čokoladama: Obaveza da se povuče cijela serija

Kao i veći dio Еvrope, Poljska je, takođe, bila zahvaćena protestima koji se održavaju posljednjih nedjelja, čiji poljoprivrednici blokiraju glavne puteve u zemlji i granične prelaze sa Ukrajinom.

Nakon razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom prošle sedmice, organizacije poljskih poljoprivrednika najavile su za srijedu 20. mart dalje proteste protiv poljoprivredne politike ЕU i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Zeleni plan ЕU ima cilj da se do 2050. godine postigne klimatska neutralnost. Strategija uključuje mjere u različitim područjima poput energije, saobraćaja, industrije i poljoprivrede.

Pratite nas i putem Vibera