Царине на увоз житарица

ЕУ спрема драстичне мјере

  • Извор: Агенције
  • 20.03.2024. 09:07

Европска унија припрема увођење царина на увоз житарица из Русије и Белорусије, са циљем да разријеше забринутости пољопривредника који протестују у неколико држава чланица блока.

Очекује се да ће Европска комисија у наредним данима увести царину од 95 евра по тони житарица из Русије и Белорусије, док ће царине од 50 одсто бити уведене на сјеменке уљарица и производе од њих, саопштио је Финанциал Тимес.

Таква се одлука очекује у вријеме када пољопривредници широм ЕУ демонстрирају против европског Зеленог пакта, којим се желе ублажити климатске промјене, уз захтјев да се поново уведу царине на увоз украјинских пољопривредних производа, које је Брисел укинуо након почетка руске инвазије на Кијев.

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

Николић за АТВ о спорним чоколадама: Обавеза да се повуче цијела серија

Као и већи дио Европе, Пољска је, такође, била захваћена протестима који се одржавају посљедњих недјеља, чији пољопривредници блокирају главне путеве у земљи и граничне прелазе са Украјином.

Након разговора са пољским премијером Доналдом Туском прошле седмице, организације пољских пољопривредника најавиле су за сриједу 20. март даље протесте против пољопривредне политике ЕУ и увоза пољопривредних производа из Украјине.

Зелени план ЕУ има циљ да се до 2050. године постигне климатска неутралност. Стратегија укључује мјере у различитим подручјима попут енергије, саобраћаја, индустрије и пољопривреде.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.