Izvještaj

Kolaps životnog standarda u Njemačkoj: Najveći pad plata od Drugog svjetskog rata!

  • 19.03.2024. 14:11

Еnergetska kriza izazvana odgovorom ЕU na sukob u Ukrajini dovela je do najvećeg kolapsa životnog standarda u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, kao i do pada ekonomske proizvodne aktivnosti koji je uporediv sa onim za vrijeme finansijske krize 2008. godine, piše britanski "Gardijan" pozivajući se na analizu stručnjaka bivših savjetnika njemačke vlade.

U zajedničkom dokumentu čiji je cilj da prikaže dubinu aktuelne ekonomske krize, stručnjaci su objasnili da je 2022. godine u Njemačkoj zabilježen najveći pad realnih plata u od 1950.

Njemačka ministarka: Škole trebaju učenike pripremati za mogući rat

Njemačka ministarka: Škole trebaju učenike pripremati za mogući rat

"Neuspjeh da se zaštiti njemačka industrija od skoka cijena energenata preti da pretvori 2020-te u 'izgubljenu deceniju za Njemačku' i dodatno podstakne uspon desničarske Alternative za Njemačku (AfD), navode autori u dokumentu koji je objavio Forum za novu ekonomiju, a prenosi RT Balkan.

"U doba sukoba i geopolitičke krize, uspon AfD-a je poziv na buđenje. Pad životnog standarda koji su doživjeli Nijemci je bez presedana od Drugog svjetskog rata", rekla je jedna od autora izvještaja, vanredni profesor ekonomije na Univerzitetu u Masačusetsu Izabela Veber.

Veber je bila u stručnoj komisiji koju je Vlada Njemačke zadužila da pokuša da pomogne u spriječavanju rasta cijena energenata za firme i domaćinstva 2022. godine. Njen saradnik na izvještaju je prof. Tom Krebs, koji je bio viši savjetnik u Ministarstvu finansija Njemačke pod vođstvom Olafa Šolca.

Međunarodni monetarni fond prognozirao je da će rast njemačke ekonomije 2024. i 2025. godine biti niži od bilo koje uporedive napredne ekonomije osim Argentine, prenosi "Gardijan".

Njemački gigant u krizi, zatvara fabrike: Bankrot poslije 130 godina rada

Njemački gigant u krizi, zatvara fabrike: Bankrot poslije 130 godina rada

U posljednja tri mjeseca 2023. godine njemačka ekonomija je opala za 0,3 odsto i dodatan pad se očekuje i u prvom kvartalu 2024. godine. Dva uzastopna kvartala pada se smatraju tehničkom recesijom.

Veber i Krebs su izračunali su da su realne zarade mjerene u odnosu na prognoze prije krize pale za 4 odsto od aprila 2022. do marta 2023. godine, dok je proizvodnja pala za 4,1 odsto.

Vedran se vratio kući: Njemačka više nije ni za Nijemce, kamoli za doseljenike

Vedran se vratio kući: Njemačka više nije ni za Nijemce, kamoli za doseljenike

Kada se uračuna šteta izazvana pandemijom, stvarna proizvodnja na kraju 2023. bila je oko 7 odsto ispod nivoa prije krize. Istovremeno, realne plate su u 2023. godini bile 10 odsto ispod nivoa prije krize.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.