Ogromna šteta

Koliko bi koštao jedan dan bez interneta u svijetu

  • Izvor: Agencije
  • 16.11.2023. 22:27

Internet je postao toliko sastavni dio našeg svakodnevnog života da često i ne razmišljamo koliko se na njega oslanjamo.

Ali ako bi internet globalno nestao makar na samo jedan dan, ekonomski uticaj bi bio ogroman. Takav prekid onlajn usluga bi stvorio velike poremećaje u brojnim sektorima.

Prema podacima koje je iznio Atlas VPN tim, dan bez interneta u svijetu koštao bi 43 milijarde dolara. Sjedinjene Američke Države i Kina zajedno čine skoro polovinu sume, akumulirajući 21 milijardu dolara, prenosi portal "BizLife".

Podaci su zasnovani na alatu "NetBloks Kost of Šatdaun Tul".

On procjenjuje ekonomski uticaj prekida interneta i mobilnih podataka ili ograničenja aplikacija koristeći indikatore Svjetske banke, ITU, Еurostata i popisa stanovništva SAD.

Ogromni gubici za SAD, Kinu i Ujedinjeno Kraljevstvo

Sjedinjene Američke Države, jedna od najpovezanijih zemalja u pogledu korištenja interneta, suočile bi se sa ogromnim gubicima od oko 11 milijardi dolara za jedan dan bez pristupa internetu.


Žene sa Balkana otkrile kakve muškarce vole: Treba biti sirovina

Žene sa Balkana otkrile kakve muškarce vole: Treba biti sirovina

Prekid bi doveo do zastoja mnogih ekonomskih aktivnosti u SAD. I potrošnja i poslovanje bili bi ozbiljno poremećeni.

Procjenjuje se da će Kina izgubiti skoro 10 milijardi dolara, mada ova cifra može potcijeniti stvarnu cijenu. Sa velikim oslanjanjem Kine na proizvodnju i izvoz robe na globalnom nivou, prekid interneta bi značajno usporio prekograničnu trgovinu.

Međutim, kineska internet cenzura i ekonomska ograničenja otežavaju tačnu procjenu njenih potencijalnih gubitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim snažnim sektorima e-trgovine i finansijskih usluga, izgubilo bi oko 3 milijarde dolara. 

Onlajn kupovina pokreće mnoge maloprodaje u Velikoj Britaniji, dok se njena značajna bankarska industrija oslanja na internet konekciju kako bi efikasno funkcionisala.

Еkonomska šteta za Ujedinjeno Kraljevstvo bi bila značajna.

Šteta u Japanu i u Njemačkoj

Predviđa se da bi Japan pretrpio štetu od oko 2,7 milijardi dolara, s obzirom na vitalnu ulogu koju napredne telekomunikacije i internet tehnologija igraju u njegovoj ekonomiji.


Zaprosio djevojku na željezničkoj stanici pa uhapšen

Zaprosio djevojku na željezničkoj stanici pa uhapšen

Sve bi se zaustavilo, od pametnih telefona do robotike, japanske inovativne internet tehnologije i usluge.

Njemačka - vodeća svetska proizvodna industrija čini okosnicu njene ekonomije, a Industrija 4.0 pokreće automatizaciju i efikasnost.

Gubitak interneta bi ozbiljno inhibirao njemačku proizvodnju i poslovne operacije, što bi potencijalno koštalo 1,5 milijardi dolara na osnovu njenog udjela u BDP-u i visokog nivoa zavisnosti od interneta u njenim industrijskim sektorima.

Najmanji gubici

Okeanska ostrva kao što su Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Nauru i Mikronezija, imala bi najmanje gubitke ako bi se internet ugasio na jedan dan. Ove zemlje ne bi izgubile više od 50 hiljada dolara.


Ovo je najotrovnija biljka na svijetu, a njeno ulje svi koriste

Ovo je najotrovnija biljka na svijetu, a njeno ulje svi koriste

Često ne cijenimo ulogu koju internet sada igra. Prekid bi doveo aktivnosti do zastoja i naglasio koliko naše ekonomske funkcije zavise od stabilnog pristupa mreži.

Pristup internetu treba da bude osnovno ljudsko pravo i ne bi trebalo da ga ograničavaju vlade ili provajderi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.