UIO

Koliko novca trošimo na kafu?

  • Izvor: Glas Srpske
  • 09.10.2023. 21:52

Da kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka omiljenih među stanovnicima BiH potvrđuje podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojem je za devet mjeseci ove godine uvezeno 14.806.124 kilograma kafe, u vrijednosti nešto većoj od 105,8 miliona maraka ili preko 11,6 miliona maraka mjesečno.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, najviše kafe tokom ove godine na domaće tržište stiglo je iz Brazila i to u vrijednosti većoj od 47,3 miliona maraka.

Kafa je još u BiH stizala i iz Indije, Italije, Vijetnama, Slovenije, Hrvatske, Ugande, Njemačke, Еtiopije te drugih zemalja.

U istom periodu prošle godine BiH je uvezla 14.596.461 kilogram kafe, “teške” nešto više od 105,4 miliona maraka i tada najviše iz Brazila.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac kaže da se situacija na tržištu kafe mijenja gotovo iz dana u dan.

Istakao je da su cijene kafe na svjetskoj berzi pale, ali da je dolar ojačao u odnosu na evro.

- S obzirom na to da je kafa berzanska roba teško je reći kako će se situacija odvijati u budućnosti - kazao je Banjac.

Poslovanje u ovoj godini je, kako kaže, na skoro istom nivou kao i lani, a najveća potražnja vlada za domaćom kafom.

- Osim nje, traži se i espreso, kao i instant brza kafa. Iako je bilo nekih nagovještaja u maju do poskupljenja ipak nije došlo - rekao je Banjac.

U pržionici kafe “NЕSSA” iz Jablanice kažu da je potražnja za njihovom kafu na istom nivou kao i lani.

 - Osim toga i cijene su ostale na istom nivou kao i prošle godine pa je za kilogram mljevene kafe potrebno izdvojiti 17 KM, dok je kilogram pržene kafe u zrnu 16 KM - kazali su u ovoj pržionici.

Dodali su da domaću kafu najviše piju ljudi od 40 do 60 godina, dok omladina najviše pije espreso.

U jednoj zvorničko pržionici kafe, u kojoj nisu željeli da im navodimo ime, kažu da ih raduje pojeftinjenje kafe na berzi, jer im visoka cijena nikako ne ide u prilog.

Kako kažu, prije dvije godine došlo je do naglog skoka cijene sirovine, što je dovelo do pada prodaje. Navode da je za kilogram mljevene kafe sada potrebno izdvojiti 16 KM, dok se prije tog poskupljenja cijena kretala od deset do 12 maraka.

Izvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do septembra iz BiH je izvezeno 33.809 kilograma kafe u vrijednosti većoj od 508.000 maraka.

- Tokom ove godine BiH je najviše kafe izvezla u Hrvatsku i to u vrijednosti od oko 248.000 KM. Osim toga kafu su izvozili još i u Crnu Goru, Srbiju, Austriju, Sloveniju, Tursku i druge zemlje - podaci su UIO.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.