УИО

Колико новца трошимо на кафу?

  • Извор: Глас Српске
  • 09.10.2023. 21:52

Да кафа и даље заузима високо мјесто на листи топлих напитака омиљених међу становницима БиХ потврђује податак Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којем је за девет мјесеци ове године увезено 14.806.124 килограма кафе, у вриједности нешто већој од 105,8 милиона марака или преко 11,6 милиона марака мјесечно.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, највише кафе током ове године на домаће тржиште стигло је из Бразила и то у вриједности већој од 47,3 милиона марака.

Кафа је још у БиХ стизала и из Индије, Италије, Вијетнама, Словеније, Хрватске, Уганде, Њемачке, Етиопије те других земаља.

У истом периоду прошле године БиХ је увезла 14.596.461 килограм кафе, “тешке” нешто више од 105,4 милиона марака и тада највише из Бразила.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац каже да се ситуација на тржишту кафе мијења готово из дана у дан.

Истакао је да су цијене кафе на свјетској берзи пале, али да је долар ојачао у односу на евро.

- С обзиром на то да је кафа берзанска роба тешко је рећи како ће се ситуација одвијати у будућности - казао је Бањац.

Пословање у овој години је, како каже, на скоро истом нивоу као и лани, а највећа потражња влада за домаћом кафом.

- Осим ње, тражи се и еспресо, као и инстант брза кафа. Иако је било неких наговјештаја у мају до поскупљења ипак није дошло - рекао је Бањац.

У пржионици кафе “НЕССА” из Јабланице кажу да је потражња за њиховом кафу на истом нивоу као и лани.

 - Осим тога и цијене су остале на истом нивоу као и прошле године па је за килограм мљевене кафе потребно издвојити 17 КМ, док је килограм пржене кафе у зрну 16 КМ - казали су у овој пржионици.

Додали су да домаћу кафу највише пију људи од 40 до 60 година, док омладина највише пије еспресо.

У једној зворничко пржионици кафе, у којој нису жељели да им наводимо име, кажу да их радује појефтињење кафе на берзи, јер им висока цијена никако не иде у прилог.

Како кажу, прије двије године дошло је до наглог скока цијене сировине, што је довело до пада продаје. Наводе да је за килограм мљевене кафе сада потребно издвојити 16 КМ, док се прије тог поскупљења цијена кретала од десет до 12 марака.

Извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до септембра из БиХ је извезено 33.809 килограма кафе у вриједности већој од 508.000 марака.

- Током ове године БиХ је највише кафе извезла у Хрватску и то у вриједности од око 248.000 КМ. Осим тога кафу су извозили још и у Црну Гору, Србију, Аустрију, Словенију, Турску и друге земље - подаци су УИО.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм