Obustavili isporuku registarskih tablica

Kompanija "Tesla" tužila Švedsku

  • Izvor: SRNA
  • 27.11.2023. 17:43

Američka kompanija "Tesla" tužila je Švedsku preko Agencije za saobraćaj pošto su radnici pošte u toj skandinavskoj državi obustavili isporuku registarskih tablica za nova vozila te firme.

"Tesla" nema sindikat, ali radnici u Švedskoj traže da proizvođač automobila potpiše kolektivni ugovor, kao i većina radnika u toj zemlji. "Tesla" nema proizvodno postrojenje u Švedskoj, već nekoliko servisnih centara.

Američka kompanija saopštila je da tuži Švedsku preko Agencije za saobraćaj jer zabrana pristupa registarskim tablicama predstavlja "nezakonit diskriminatorski napad usmjeren prema 'Tesli'".

"Bez jeftinog ruskog gasa Njemačkoj prijeti deindustrijalizacija"

Portparol švedske Agencije Mikael Anderson istakao je da oni ne dijele mišljenje "Tesle" da blokiraju distribuciju registarskih tablica.

"Zato je kompanija 'Tesla' donijela odluku da ovo pitanje riješi pred sudom, što je njihovo pravo. Još nismo dobili tužbu i zato je teško dati direktan komentar", naglasio je Andreson.

Tužba je predata danas i "Tesla" ističe da Agencija ima "ustavnu obavezu da obezbijedi registarske tablice vlasnicima vozila".

Radnici pošte u Švedskoj obustavili su prošle sedmice dostavu radionicama američke kompanije "Tesla", čime su se u štrajku pridružili mehaničarima i radnicima na pristaništima zbog odbijanja ove Firme da potpiše Kolektivni ugovor o platama.

Višković za ATV: Povećanje penzija i plata u prosvjeti, potpisaću šta dogovore socijalni partneri

Višković za ATV: Povećanje penzija i plata u prosvjeti, potpisaću šta dogovore socijalni partneri

Prema navodima sindikata "If metal", oko 130 mehaničara iz 10 radionica "Tesle" u sedam gradova Švedske obustavilo je rad 27. oktobra.

Štrajk je proširen kako bi obuhvatio i druge radionice koje, između ostalih proizvođača, uslužuju "Teslu" i radnici na pristaništima odbijaju da istovare automobile američke kompanije u svim švedskim lukama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada