"Nismo francuska gotovinska krava"

Korak ka dekolonizaciji: Ove tri države stvaraju zajedničku valutu

  • 12.02.2024. 15:25

Šef vladajućeg nigerskog Nacionalnog savjeta za odbranu otadžbine general Abdurahman Čiani najavio je mogućnost stvaranja jedinstvene valute za Alijansu država Sahela.

Čiani je tu valutu ocjenio kao znak suvereniteta, dodajući da su države Sahela - Niger, Burkina Faso i Mali sada uključene u proces obnove punog suvereniteta.

Sporazum zbog kojeg Zapad drhti: Počeli pregovori Rusije i Indije?

Sporazum zbog kojeg Zapad drhti: Počeli pregovori Rusije i Indije?

"Usvajanje jedinstvene valute je sljedeća faza u dekolonizaciji regiona. Više ne može biti govora o tome da su naše zemlje francuska gotovinska krava", poručio je general, ne saopštivši nikakve detalje u vezi sa mogućom jedinstvenom valutom.

U septembru su Mali, Niger i Burkina Faso stvorili odbrambeni pakt pod nazivom Alijansa država Sahela.

Njegov cilj je stvaranje "arhitekture kolektivne odbrane i uzajamne pomoći": zadiranje u suverenitet ili teritorijalni integritet jednog od učesnika smatraće se agresijom na čitav savez i zahtijevaće pomoć svih strana, uključujući i vojsku.

Poput Malija, Niger i Burkina Faso odbacuju dugogodišnje veze sa Francuskom i sve više se približavaju Rusiji, a francuske snage i diplomate sada su napustile sve tri zemlje.

Krajem januara te tri zemlje saopštile su da napuštaju Еkonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ЕKOVAS), piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)