"Nismo francuska gotovinska krava"

Korak ka dekolonizaciji: Ove tri države stvaraju zajedničku valutu

  • 12.02.2024. 15:25

Šef vladajućeg nigerskog Nacionalnog savjeta za odbranu otadžbine general Abdurahman Čiani najavio je mogućnost stvaranja jedinstvene valute za Alijansu država Sahela.

Čiani je tu valutu ocjenio kao znak suvereniteta, dodajući da su države Sahela - Niger, Burkina Faso i Mali sada uključene u proces obnove punog suvereniteta.

Sporazum zbog kojeg Zapad drhti: Počeli pregovori Rusije i Indije?

Sporazum zbog kojeg Zapad drhti: Počeli pregovori Rusije i Indije?

"Usvajanje jedinstvene valute je sljedeća faza u dekolonizaciji regiona. Više ne može biti govora o tome da su naše zemlje francuska gotovinska krava", poručio je general, ne saopštivši nikakve detalje u vezi sa mogućom jedinstvenom valutom.

U septembru su Mali, Niger i Burkina Faso stvorili odbrambeni pakt pod nazivom Alijansa država Sahela.

Njegov cilj je stvaranje "arhitekture kolektivne odbrane i uzajamne pomoći": zadiranje u suverenitet ili teritorijalni integritet jednog od učesnika smatraće se agresijom na čitav savez i zahtijevaće pomoć svih strana, uključujući i vojsku.

Poput Malija, Niger i Burkina Faso odbacuju dugogodišnje veze sa Francuskom i sve više se približavaju Rusiji, a francuske snage i diplomate sada su napustile sve tri zemlje.

Krajem januara te tri zemlje saopštile su da napuštaju Еkonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ЕKOVAS), piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera