"Blumberg"

Kriza u Njemačkoj ne staje: Novi udar na "motor" Еvrope!

  • Izvor: RT Balkan
  • 07.03.2024. 16:42

Narudžbine u njemačkim fabrikama značajno su pale počekom 2023. nakon blagog uspona u decembru prošle godine, čime su naglašeni problemi sa kojima se suočava najveća ekonomija Еvropske unije, prenosi "Blumberg".

Najnoviji podaci pokazuju da je potražnja u januaru pala za čak 11,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec – što je gore od "Blumbergovih" predviđanja.

Za to je najzaslužniji pad narudžbina, čiji je broj skočio tokom decembra, na ranije nivoe.

Podaci su objavljeni samo dan nakon što su dobre brojke njemačkog izvoza na početku 2024. godine ukazale da se industrijska kriza možda ublažava, navodi američki portal.

Ipak, dugoročni pad njemačke industrije i dalje ima negativne efekte na širu njemačku ekonomiju, koja se možda već nalazi u recesiji.

Bundesbanka je upozorila da bi njemačka ekonomija mogla da se smanji u tromjesečju januar-mart, nakon što je u posljednjem kvartalu 2023. godine već zabilježila smanjenje od 0,3 odsto. Ipak, oni tvrde da dugoročno smanjenje ekonomije nije izvjesno.

"Trend pada koji je primjećen tokom posljednje dvije godine nastavio se u januaru", rekao je ekonomista u "Komercbanci" Ralf Solven. "To ukazuje da će industrijska proizvodnja nastaviti da pada u narednim mjesecima i time doprineti ponovnom smanjenju njemačke privrede u prvom kvartalu", dodao je on.

Njemačka je jedina država članica grupe G7 koja je tokom 2023. godine zabilježila ekonomski pad. Njemački BDP se tokom prošle godine smanjio za 0,3 odsto.

Nekada moćna njemačka privreda sada se suočava sa padom globalne potrošnje, visokom inflacijom, gubitkom povoljnih energenata iz Rusije i odlukom vrhovnog suda o ograničenju države potrošnje.

Ta slabost se osjeća u široj evrozoni, čija privreda od 20 zemalja koketira sa recesijom više od godinu dana.

Pratite nas i putem Vibera