Srbija

Kuću moguće kupiti za manje od 8.000 KM

  • Izvor: Kurir
  • 31.01.2024. 17:01

Cijene vikendica i kuća u ruralnim sredinama Srbije kreću se od 4.000 (manje od 8.000 KM) do čak nekoliko stotina hiljada evra, koliko iznose luks gradnje s placem i bazenom u blizini Beograda i Novog Sada, kaže za "Kurir" Katarina Kuzmanović iz "Sasomange.rs".

Ipak, potražnja za nekretninama je zimi uvijek slabija u odnosu na period od proljeća do jeseni.

"Od ovoga jedino može da odstupi eventualno prodaja apartmana i kuća/vikendica na planinama, odnosno u zimskim turističkim mjestima. U ovom periodu, ili neposredno pred početak zimske sezone, aktiviraju se ljubitelji zimskih sportova koji žele da kupe svoju nekretninu na nekoj od planina - Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama - i za te lokacije i nekretnine možemo reći da potražnje ima i u ovom periodu. Svi ostali nekako uvijek većinom čekaju ljepše vrijeme i proljećne dane i tada kreću u potragu za vikendicama", rekla je Kuzmanovićeva.

Ona podsjeća i da smo za vrijeme korone imali "pravi bum na tržištu kupoprodaje kuća, vikendica i placeva, koji je lagano počeo da usporava krajem 2020, nakon čega smo ušli u period stagnacije".


Potresno: Kćerka ubijenog Kulišića se oprostila od oca

Potresno: Kćerka ubijenog Kulišića se oprostila od oca

"Prethodna godina je protekla u istom ritmu, gdje je ponuda vikendica na Sasomange oglasniku bila dosta dobra, a potražnja standardna, naravno uslovljena sezonom. Svakako je popularnost kuća znatno veća nego u periodu prije korone. Možemo reći da smo ušli u neki normalan ritam ponude i potražnje i da će se takav trend nastaviti i tokom ove godine. Što se tiče cijena, minimalno treba izdvojiti 4.000 evra za kuće u ruralnim dijelovima Srbije, što je trenutno najjeftinija ponuda na portalu Sasomange. Možemo reći da su kuće na istoku i jugu Srbije, u selima, najjeftinije, a za taj novac dobijate uglavnom stariju kuću sa okućnicom, nekada i pomoćnim objektima i solidno velikim placem", navodi sagovornica "Kurira" i dodaje da često uz kuću u cijenu budu uključeni i dijelovi šume ili voćnjaka.

"Gornja cjenovna granica ide i do nekoliko stotina hiljada evra za kuće i vikendice u blizini Beograda i Novog Sada, koje su luks gradnje, nove, sa uređenim placem, često i bazenom, zidanim roštiljem i dodatnim sadržajima koji pružaju pun komfor i uživanje. Najskuplje lokacije na kojima možemo pronaći ovakve luks vikendice su Kosmaj, Avala, Sremska Kamenica, kao i mjesta na obodu Fruške gore", kaže ona.

Kuzmanovićeva kaže i da su ljudi željni mirnijeg života, ali traže nekretninu dovoljno blizu svog doma, jer nemaju mnogo vremena za češće odlaske na dalje lokacije.


ATV ekskluzivno: Na ovom mjestu je svirepo ubijen Saša Kulišić, policija zatekla pse kako ližu krv

ATV ekskluzivno: Na ovom mjestu je svirepo ubijen Saša Kulišić, policija zatekla pse kako ližu krv

"Najviše zbog toga i ova potreba da se kuća pazari i iznajmi u blizini, odnosno na udaljenosti od najviše nekoliko desetina kilometara. Ovo su ujedno i najpopularnija mjesta za kupovinu vikendica, a pored ovih lokacija u najpopularnije možemo uračunati i Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Taru, Palić, Srebrno jezero, Perućac... Vikendice se uglavnom kupuju iz posebne želje i s razlogom da se uživa i provodi vrijeme s porodicom u prirodi. Ako je to povod, onda se ne gleda i ne kalkuliše kada treba kupiti, već koja to nekretnina ispunjava zahtjeve i zadovoljava željeno. Zato kada naiđete na pravu vikendicu, nemojte oklijevati. Ponuda je šarolika, ima svačega, ali nijedna nekretnina nema baš sve, zbog čega je često jako teško uklopiti zahtjeve i naći ono što tražite", priča ona.

Pale cijene

Kuzmanovićeva kaže da su cijene vikendica bile u stagnaciji jedan solidan period, odnosno tokom cijele 2022. i početkom 2023.

"Međutim, u drugoj polovini prethodne godine, a u skladu sa aktuelnim dešavanjima na tržištu nekretnina i usporavanjem tržišta generalno, došlo je i do određenog pada cijena kuća, vikendica i placeva na određenim lokacija. Ovo pravilo ne važi naravno svuda, ali važi za sve tipove nekretnina. Ono što je najtraženije i gdje ima po nekoliko ili nekoliko desetina kupaca na jednu nekretninu, tu teško da možemo očekivati bilo kakav pad cijena. Tako je i kod stanova, ali i kod vikendica", ističe sagovornica pomenutog portala i nastavlja:


Kuća u kojoj je Kulišić živio sa Andreom; Komšije za ATV: Bila je baš draga, bili su veseli

Kuća u kojoj je Kulišić živio sa Andreom; Komšije za ATV: Bila je baš draga, bili su veseli

"Najtraženija roba uvijek ima svog kupca i cijene ne idu dole. Međutim, kod manje poznatih i popularnih lokacija može se očekivati u narednom periodu eventualno još neka korekcija cijena naniže, ali ne mislim da će to generalno biti pravilo, već će zavisiti od slučaja do slučaja, odnosno koliko se prodavcu žuri da proda ili kako kupac ispregovara spuštanje cijene. Za kraj ove godine očekuje se oporavak tržišta nekretnina, tako da očekujem i stopiranje bilo kakvog daljeg pada cijena nekretnina generalno".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: